[FOTO] Posjetili smo ‘najkošarkaškije’ selo u Hrvatskoj: ‘Košarku sam počela trenirati na nagovor prijateljice. Dobro mi je išlo i više nisam mogla stati’

24. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui [FOTO] Posjetili smo ‘najkošarkaškije’ selo u Hrvatskoj: ‘Košarku sam počela trenirati na nagovor prijateljice. Dobro mi je išlo i više nisam mogla stati’


Virje, selo smješteno na pola puta između Koprivnice i Đurđevca s pravom se diči titulom najkošarkaškijeg sela u Hrvatskoj. Košarka kako ženska, tako i muška u Virju se trenirala još početkom 80-ih godina prošlog stoljeća.

Ozbiljniji početak ženske košarke u Virju kreće 2000. godine kada zbog nepreciznog poziva na trening namijenjen dječacima dolazi i 15 djevojčica koje tada kreću trenirati. Prva momčad ŽKK Podravca Virje trenutno se natječe u Drugoj ligi. Snaga Podravca je u mlađim dobnim kategorijama iz kojih prva ekipa godinama crpi esenciju momčadi.

Damir Betlehem, trener prve momčadi i mlađih uzrasta istaknuo je kako se u Virju igra odlična košarka.

– Početkom rujna preuzeo sam ekipe. Počeci su bili teški, jer je cijela seniorska ekipa otišla, tako da smo prvu ekipu dopunili s mlađim i perspektivnim igračicama. U kategoriji djevojčica do 13 godina osvojili smo prvenstvo, kategorija do 15 godina prvenstvo je u tijeku. U najstarijoj kategoriji onoj do 17 godina, prvenstvo smo završili na drugom mjestu, s istim brojem bodova kao i prvoplasirana Koprivnica -istaknuo je Betlehem.

Istaknuo je da ove godine nedostaje pravih rezultata, no dodaje kako je za prvu ekipu namijenio skupljanje iskustva te da će sljedeće godine cure puno konkurentnije igrati drugu ligu.

– Ove godine nemamo rezultata, cure su još malo premlade, a i još se navikavamo jedni na druge. One na moj način rada, ja na njih. Druge godine će one biti puno konkurentnije, dok za dvije godine će to biti izuzetno dobra i konkurentna ekipa – naglasio je te dodao kako je za uspjeh prvenstveno potreban rad.

Istaknuo je kako s ekipama mora još puno raditi kako bi ih doveo na željenu razinu. Najbrži rezultati rada vide se u mlađim kategorijama, posebno u kategoriji do 13 godina.

– Svake četiri godine se mijenjaju generacije i mentalitet djece, a to se odražava i na treninzima. U Virju sam bio trener i prije 10-ak godina i imao sličnu situaciju, no tada su cure bile nešto drugačije, tehnologija, mediji i društvene mreže su odigrale veliku ulogu u svemu tome. Curama se mora drugačije pristupati, više s njima razgovarati da bi se dobilo isti rezultat, no jedno je isto, želja za dokazivanjem i biti najbolji – kazao je.

Rekao je kako unatoč svemu itekako je zadovoljan s curama za koje ponavlja da imaju veliki potencijal.

– Ima i dosta talentiranih pojedinki. Pitanje je kako će se razviti, odnosno koliko će trenirati. S obzirom na to da cure imaju i obveze u školi, posebno kada krenu u srednju školu, pitanje je koliko će se moći posvetiti košarci – dodao je te naglasio kako od prvog dana kada je došao u klub vidio je da cure imaju kvalitetu samo da je potrebno vremena da ta kvaliteta zasja u punom sjaju.

Betlehem je istaknuo kako kroz period dvije do tri godine prva momčad ima potencijala napasti vrh druge lige, a vjeruje da će se vratiti ponovno i u prvu ligu.

Kroz nekoliko godina, okosnica prve momčadi zacijelo će biti košarkašice mlađih kategorija, od kojih se posebno izdvaja ekipa do 13 godina ( U13 ) koja od 7. do 9. veljače ide na državnu poluzavršnicu u Dubrovnik.

– U kategoriji U13 mi smo dominantni na našem području. Teško mi je procijeniti kakve su druge ekipe koje će doći na poluzavršnicu. Moja želja je da se napravi najviše, ali teško mi je procijeniti kakve su ostale ekipe i gdje smo mi u odnosu na njih – dodao je te zaključio kako bez obzira protiv koga igrali od svoje momčadi uvijek želi najviše.

Ema Cik (16) iz Virja, kapetanica prve ekipe koja još uvijek igra i za U17 momčad košarku trenira od trećeg razreda osnovne škole.

– Košarku sam počela trenirati na nagovor prijateljice. Dobro mi je išlo i više nisam mogla stati. Zavoljela sam taj sport i ostala je do danas u njemu – kazala je.

Ema je trenutno kapetanica ekipa u svim kategorijama u kojima igra.

– Da bi bio kapetan treba biti vođa ekipe, znati motivirati kolegice, ponekad ih i potjerati i viknuti da bi sve skupa bile bolje – dodala je.

Istaknula je kako je prva momčad pomlađena te kako ima puno mjesta za napredak.

– Nadopunjujemo se na terenu i u svlačionici i to je ono što je najbitnije. S obzirom na to što sada imamo novog trenera tek se svi skupa privikavamo jedni na druge. Smatram da će naša kvaliteta prve momčadi zablistati punim sjajem sljedeće godine – zaključila je Ema.

Lana Popović (13) iz Virja, kapetanica je U13 momčadi koja je suvereno prohujala ligom te izborila državnu poluzavršnicu.

– Košarku sam krenula trenirati s prijateljicama iz razreda s kojima i danas treniram. Ekipa u kojoj igram je jako dobra pa je i meni lako biti kapetanica. Suigračice me slušaju i lijepo je kada mogu povesti suigračice u utakmicu i sugerirati im neke stvari – istaknula je Lana.

Lani kao i njezinim suigračicama ovo neće biti prvi puta da su završile na državnoj poluzavršnici.

– Jednom smo osvojili prvo mjesto. Bile smo jako sretne kada smo to osvojile. Ove godine na državnoj poluzavršnici nadam se dobrom rezultatu, po mogućnosti i osvajanju – istaknula je.

Dodala je kako joj je u košarci najdraže driblanje i šutiranje te zaključila kako košarku planira igrati i u budućnosti.

Iva Šoš (12) iz Virja proglašena je najboljom košarkašicom U13 lige prema izborima trenera.

– Košarku treniram od prvog razreda. Jako sam sretna što sam upravo ja proglašena najboljom igračicom. Košarku sam počela trenirati jer je i stariji brat trenirao pa sam i ja za njim počela igrati. Doma imamo koša i skoro svaki dan igramo – kazala je Iva.

Naglasila je kako joj je košarka posebno draga jer je momčadski sport, odnosno zbog ekipe i prijateljstva.

– Vrlo sam uzbuđena što idemo u poluzavršnicu. Nadam se da budemo završile na nekoj od prve tri pozicije. Najviše bih voljela da se vratimo sa zlatom, ali kakav god rezultat napravimo bit ću sretna- zaključila je Iva.