Od ovog četvrtka u ISO – Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu izlaže jedan od najvećih crtača našeg vremena Igor Kordej. Točnije, praksom koja je uvedena prošle godine, izložba se održava na otvorenom ispred Škole.

Razlog tome teška su oštećenja koja je Škola pretrpjela u zagrebačkom potresu 2020. U želji da nastave izložbenu praksu Salona Kršnjavi, organizatori, voditelji Salona i Udruga bivših učenika ŠPUD, 2021. su pripremili izložbu američkog grafičkog dizajnera Mirka Ilića, također bivšeg učenika škole. Izložba je dio programa ‘Ususret 140 godišnjici ŠPUD’. Tako su na stalcima pred Školom radovi izloženi cijelog dana kako bi ih svatko mogao pogledati tokom sljedećih mjesec i pol dana.

Izložba predstavlja Kordejevu strip-ilustraciju nastalu u zadnjih otprilike 25 godina, na kojima najbolje dolazi do izražaja crtačko savršenstvo, koje Kordej razvija i dograđuje od školskih dana. Žanrovski smještava se u ukroniju, pogled na svijet kroz različite alternativne povijesti, odnosno, zamišljanje ‘svijeta da je sve krenulo drugačije’.

U tome svijetu, kroz stripove, ali i kroz stripovske ilustracije Kordej zapravo samo baca nov pogled na svijet kakav već jest ispao. Među ilustracija žestokim se simbolizmom ističe crtež zgrade ŠPUD i Muzeja za umjetnost i obrt, koji se, porušen nakon potresa, poput Fenixa izdiže iz vlastitih ruševina.

O izložbi su govorili voditeljica ISO-a Dinka Pavelić, predsjednica Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb Bernarda Cesar te ravnatelj ŠPUD-a Filip Pintarić. U emotivnom obraćanju, sam se Kordej posebno sjetio svojeg školovanja u ovoj školi koja u polaznicima otvara neslućene kreativne potencijale, te posebno njegove generacije 1977., u kojoj se okupio jedinstven naboj snažnih kreativaca, od kojih su danas mnogi u svijetu priznati umjetnici.

kordej-01 kordej-02 kordej-03 kordej-04 kordej-05 kordej-06 kordej-07 kordej-08 kordej-09 kordej-10 kordej-11 kordej-12 kordej-13 kordej-14 kordej-15 kordej-16 kordej-17 kordej-18 kordej-19 kordej-20 kordej-21