Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek zajedno s načelnikom Općine Veliki Bukovec Franjom Vrbanićem obišli su u utorak proizvođače cvijeća s područja općine te su posjetili PG Orehovec, jednog od najvećih proizvođača mesa peradi u Hrvatskoj.

Postoji posebna veza otprije dvije godine između Općine Veliki Bukovec i Varaždinske županije kada je to područje zadesila nezabilježena tuča koja je zaprijetila tada da doslovce uništi poznati cvjećarski kraj koji je osim načina života tog kraja i područje s kojeg dolazi najveći broj sadnica cvijeća u Hrvatskoj.

– Obišli smo nekoliko cvjećara da provjerimo što se sve promijenilo u posljednje dvije godine od velike elementarne nepogode. Možemo biti zadovoljni viđenim. Naime, uz potporu Varaždinske županije, Općine Veliki Bukovec i države, cvjećarstvo se obnovilo. Rekao bih da punim plućima diše još bolje nego ranije – rekao je Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec.

Osim što je Varaždinska županija zajedno sa državom stala uz cvjećare nakon elementarne nepogode, raznim mjerama pomaže poljoprivredu pa tako i cvjećare bukovečkog kraja. Obiđena dva gospodarstva dobila su maksimalni poticaj od Županije, a riječ je o dvadesetak tisuća eura.

Zadovoljan viđenim na terenu bio je i župan Anđelko Stričak koji je prije dvije godine, kada je tuča opustošila bukovečki kraj, odmah stigao kako bi ocijenio razmjere katastrofe te o svemu obavijestio Vladu RH i premijera Andreja Plenkovića te resorno Ministarstvo poljoprivrede koje je osiguralo značajna sredstva da cvjećarstvo bukovečkog kraja preživi tu katastrofu.

-Bukovečki kraj, odnosno područje općina Veliki i Mali Bukovec, Sveti Đurđ i dio gradskog područja Ludbrega, poznato je po proizvodnji cvijeća. Tu se proizvede više od polovice ukupnih količina cvijeća u Hrvatskoj. Prije dvije godine ovaj prostor je poharala strašna tuča, kada je proizvodnja bila doslovno uništena. Ali uz podršku Vlade i resornog Ministarstva poljoprivrede, svim tim cvjećarima se izašlo ususret što im je omogućilo da nastave s cvjećarskom proizvodnjom – istaknuo je župan Stričak.

Nakon cvjećara obilazak je nastavljen na PG-u Orehovec koji posljednjih 15-ak godina provodi velike investicijske cikluse od nekoliko milijuna eura.

– Bavimo se uzgojem mesa peradi, prvenstveno pilića. Imamo farmski i slobodni uzgoj na otvorenim farmama. Jedan dio godine imamo i patke u slobodnom uzgoju. Kontroliramo cijeli proces proizvodnje na našim farmama, a imamo i kooperante. Sve meso obrađujemo u našoj klaonici i plasiramo ga na tržište Republike Hrvatske – rekao je Juraj Orehovec i dodao da tvrtka zapošljava stotinu radnika, proizvede 2500 tona mesa godišnje kojeg isporučuje na tržište, a prošle godine zaklali su u svojoj klaonici milijun pilića.

– Planiramo novi investicijski ciklus u kojem ćemo ulagati u unaprjeđenje kvalitete i povećanje količina tako da možemo zadovoljiti potražnju koje ima na tržištu. Time ćemo napraviti iskorak od male firme prema srednje velikoj tvrtki – zaključio je Orehovec. Ponosan na njihov uspjeh je i općinski načelnik Vrbanić.

– Dajemo punu podršku takvim ljudima. Riječ je o mladom obiteljskom gospodarstvu koje je praktički od nule došlo do stotinu zaposlenih. Na nama kao javnim dužnosnicima je da razmišljamo o njima i njihovom napretku jer je to napredak za sve nas – zaključio je načelnik Vrbanić.

Varaždinska županija tijekom cijele godine pomaže domaćim poljoprivrednim proizvođačima putem poticajnih mjera iz javnih poziva.

– Kao i prijašnjih godina i ove smo godine aktivirali njih 12. Riječ je o mjerama dobro poznatima našim poljoprivrednim proizvođačima, a kreću se od analize tla, okrupnjavanja zemljišta, navodnjavanja, plastenika, staklenika, organizacije proizvodnje, održive ekološke poljoprivrede i ostalog. Procedura je jednostavna s tek nekoliko potrebnih papira. Svi oni koji zadovoljavaju uvjete uvijek su kod nas imali otvorena vrata i ostvarivali određene potpore – poručio je pročelnik Dragutin Vincek. Ove godine za javne pozive osiguran je iznos od 900.000 eura.

– Ali kao i prijašnjih godina, rebalansom Proračuna osigurat ćemo dodatne iznose bude li potrebno. Želimo imati otvoreni javni poziv tijekom cijele godine tako da se ljudi mogu javiti u bilo kojem trenutku u kojem se odluče na investiciju – dodao je Vincek.

obilazak veliki bukovec (1) obilazak veliki bukovec (2) obilazak veliki bukovec (4) obilazak veliki bukovec (8) obilazak veliki bukovec (9) obilazak veliki bukovec (10) obilazak veliki bukovec (11) obilazak veliki bukovec (12)