Vatrogaskinje i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Petar Orehovec imali su dvostruki razlog za slavlje.

Osim što su obilježili 112. godišnjicu od svog osnutka, 10. travnja održana je i promocija monografije „110 godina dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Petar Orehovec (1910.-2020.)“, autorice Petre Siladi Varović.

orehovec knjiga (10)

U punoj dvorani Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu tražilo se mjesto više za sve one koji su željeli prisustvovati ovom svečanom događaju, od predstavnika susjednih DVD-ova, brojnih uvaženih gostiju i mještana općine. Program je otvoren izvođenjem vatrogasne himne u režiji najmlađih članova DVD-a Sveti Petar Orehovec.

orehovec knjiga (9)

Uz mnogobrojne uzvanike, posebnu podršku autorici monografije i cijelome DVD-u Sveti Petar Orehovec iskazali su Ivan Matosović, tajnik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca te Natalija Radotović Maksić, predsjednica DVD-a Križevci. Ivan Matosović u svom je izlaganju okupljene goste podsjetio na povijesni razvoj vatrogastva u Hrvatskoj, ali i na ulogu vatrogastva u našem društvu. Predsjednica DVD-a Križevci pripremila je osvrt na monografiju te je u svom izlaganju izdvojila najzanimljivije dijelove knjige.

orehovec knjiga (8)

Podršku orehovečkom DVD-u dao je predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca, Miroslav Petračija. Okupljenima se obratio i zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, iznijevši pohvale za rad, trud i zalaganje DVD-a Sveti Petar Orehovec, uz posebne čestitke autorici monografije. Pred uzvanicima su govore održali i načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak te predsjednik DVD-a Sveti Petar Orehovec Dragutin Hendelja, koji su podržavali autoricu monografije u njezinome istraživačkome radu i naporima.

orehovec knjiga (11)

Na kraju se prijateljima i uzvanicima obratila i Petra Siladi Varović podijelivši svoja iskustva o ovom velikom poduhvatu u koji se upustila, a koje je na kraju urodilo monografijom, monografijom kojom će, kako kaže autorica u predgovoru: „biti sačuvana prošlost, zapisana sadašnjost, a zasigurno potaknuta i plodonosna budućnost vatrogastva u Svetom Petru Orehovcu“.

orehovec knjiga (1)

Zahvalila se i svim članovima orehovečke vatrogasne obitelji na svesrdnoj pomoći, naročito zamjeniku zapovjednika orehovečkog DVD-a Antunu Petricu, zapovjedniku DVD-a Tomislavu Tremskome i njegovoj obitelji, kao i ljudima koji su s njom surađivali na uređivanju knjige: lektorici Luciji Benčak, grafičarki Renati Tremski i Marini Trušćek, zaduženoj za tisak. Posebnu zahvalu uputila je članovima svoje obitelji koji su joj bili najveća podrška.

orehovec knjiga (7)

Promociju monografije moderirala je Barbara Vugrinec, koordinatorica Društveno kulturnog centra „Kuća ideja-prostor zajedništva“, pozvavši na kraju programa sve okupljene da nastave druženje uz zakusku koju su pripremili članice i članovi DVD-a Sveti Petar Orehovec.

orehovec knjiga (6)

Svi su gosti dobili svoj primjerak knjige. Večer su obilježile ponos i suze radosnice. Kako i ne bi? Od 10. travnja 1910. godine, generacijama se orehovečki vatrogasci nesebično žrtvuju kako bi spasili živote drugih ljudi, a sada je više od stoljeća bogate orehovečke vatrogasne povijesti trajno zabilježeno u monografiji.

orehovec knjiga (5) orehovec knjiga (3)