Podravka je ovaj tjedan službeno krenula u berbu graška, te je tim povodom danas je na polju graška u Sigecu nedaleko od Koprivnice predstavljena berba ove kulture koja je ove godine zasađena na 127 hektara površine, a očekuje se 700 tona prihoda.
– Cilj ove prezentacije je potvrda naših običaja i nastojanja da Podravka ima što više sirovina iz vlastitog uzgoja i uzgoja kooperanata iz Hrvatske. Dokaz tome je i ovaj grašak čiji gotovo cjelokupni uzgoj se odvija na vlastitim površinama, tek nešto malo kod naših kooperanata u okolici Koprivnice, odnosno u brojkama 95 hektara vlastitih površina, te 32 hektar kooperantske proizvodnje – istaknuo je Goran Kovačić zamjenik direktora sektora poljoprivrede Podravke.
Kovačić je rekao kako je ovogodišnji grašak iznimne kvalitete te kako su prinosi zadovoljavajući, naglasivši kako su ovogodišnji vremenski uvjeti odgovarali uzgoju grašaka.
– Od berbe graška do dolaska u tvornicu Kalnik u Varaždinu potrebno je jedan i pol sat. Tamo se grašak prerađuje u roku od sat vremena. Sve sirovine koje su s našeg područja, prerade su u maksimalnom vremenu od četiri sata. Sve naše sirovine su svježe i mi za njih možemo garantirati za naše sirovine – naglasio je Kovačić.
Istaknuo je kako se za svaku proizvedenu limenku zna s kojeg je polja sirovina došla, kada je ubrana odnosno prerađena.
– Sami kombajn koje je prošle godine kupljeni ima puno veći kapacitet nego što ga mi koristimo zbog tempa prerade u tvornici koji je nekakvih 60-ak tona dnevno. Tako da će berba i prerada graška trajati od 12 do 15 dana – zaključio je Kovačić.
Zlatko Đelekovčan direktor nabave primarnih sirovina istaknuo je kako je nastojanje Podravke da sva proizvodnja s primarnih proizvoda bude s Hrvatskih polja.
– Već sada Podravka gotovo 80 posto primarnih sirovina nabavlja s domaćeg tržišta, a nastojanje je da se postotak popne na 100 posto. Podravka kreditira proizvodnju, od sjemena, zaštite, gnojiva, ali isto tako i cjenovnom politikom želimo zainteresirati proizvođače da proizvodnja bude financijski isplativa – naglasio je Đelekovčan.
Dodao je kako obilaze cijelu hrvatsku te kako godišnje rade preko 50 različitih tribina kako bi upoznali poljoprivrednike s pogodnostima kooperacije.
– Za Podravku je vrlo bitno da Proizvodnja bude u Hrvatskoj i da sirovine u što kraćem vremenskom razdoblju s polja dođe u preradu jer se tada može garantirati kvaliteta i svježina – zaključio je Đelekovčan.
prigorski.hr





















