[FOTO] Pčelarska udruga Lipa Koprivnica posjetila je svoje kolege u Sloveniji

4. studenoga 2019. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO] Pčelarska udruga Lipa Koprivnica posjetila je svoje kolege u Sloveniji

FOTO/ Pčelarska udruga Lipa Koprivnica


Pčelarska udruga Lipa Koprivnica u subotu je organizirala u suradnji s pobratimljenim udrugama Čebelarska udruga Domžale i Čebelarska udruga Krtina dob stručno edukativni izlet u Sloveniju. Na izlet se odazvalo 43 pčelara iz Koprivnice. U Domžalama su ih dočekali domaćini Andrej Jus i Marijan Koderman.

Nakon dobrodošlice uputili su se na prvu destinaciju, a to je novo izgrađeni pčelinjak Čebelarske udruge Domžale. Andrej Jus detaljno ih je informirao kako je nastala ideja izgradnje pčelinjaka, koja je njegova funkcija, kako su ga financirali i koje su si sve ciljeve postavili prije same izgradnje prezentiranog pčelinjaka.

Namjena pčelinjaka je edukativna, prezentativna, preventivna i kurativna za razne bolesti pružanjem usluga apiterapije, turistička, boravišna i druga. Edukativna usluga zamišljena je kao prostor u kojem će građani, a posebno mlađi naraštaju, stjecati znanja o metodama pčelarenja na tim prostorima.

O utjecaju pčela na bio raznolikost prirode i klimatskim promjenama, o pčelinjim proizvodima namijenjenim za prehranu ali i proizvodima namijenjenim za gospodarstvo, o kulturnom utjecaju pčelarstva, pčela i pčelara na razvoj tog kraja i doprinos razvoju kako gospodarstva tako i samog standarda življenja. Posebno mjesto u edukaciji imaju djeca i medeni doručak kojim se potiče zdravu i pravilna prehrana, u kojoj med kao proizvoda pčela ima svoje posebno mjesto i značaj.

Oko pčelinjaka predviđeno je posaditi raznoliko medonosno bilje, mali botanički vrt gdje bi se građani upoznavali s medonosni, ali i ljekovitim biljem koje mogu koristiti kod primjene apiterapije ili osobne inhalacije kao preventiva, ali i kurativa za razne bolesti.

Pčelinjak je pozicioniran u neposrednoj blizini novog pročistača otpadnih voda prema kojem gravitira cca 20.000 domaćinstva ( približno 50.00 ljudi) i svojom opstojnošću i opstojnošću same pčela u njegovoj neposrednoj blizini, prezentira kvalitetu primijenjene tehnologije obrade otpadnih voda i mogućnost suživota moderne tehnologije i zdravog načina života.

Uz rijeku Bistu koja prolazi kroz mjesta Domžale i Krtina dob izgrađena je rekreativna staza u dužini od 5 kilometara. Staza osim rekreativnog karaktera ima i edukativni karakter jer uz istu su pozicionirani dva pčelinjaka s edukativnim sadržajem koje staza međusobno povezuje. Jedan je pčelinjak Čebelarske udruge Krtina dob i drugi je predmetni pčelinjak Čebelarske udruge Domžale.

Tako su pčelinjaci povezani s rekreativnom stazom te proširuju mogućnost i dodatnog turističkog sadržaja kao jedinstveni projekt zdravog života i kretanja u prirodi. Pčelinjak je kao objekt samoodrživ jer zapošljava jednu osobu specijaliziranu za pružanje usluga apiterapije koja je sve više prepoznata kao dodatni način rješavanja zdravstvenih problema kod ljudi, a naročito kod starije populacije društva.

Na kraju izgradnjom pčelinjaka Čebelarska udruga Domžale dobila je svoj administrativni objekt gdje može obavljati sve svoje radnje potrebne za održivost udruge kao civilne neprofitne organizacije.  Posjet je završio jednom zajedničkom fotografijom kojom je koprivnička udruga ušla u povijest, kao prva pčelarska skupina koja je posjetila taj objekt.

Nakon zajedničke fotografije slijedio je povratak u autobus i put prema Radovljicama, malom srednjovjekovnom gradiću, koji još iz milja zovu i Radolca. Radovljice je čarobno bajkovit gradić prepun inspirativnih ulica i starih, vrlo vjerno restauriranih kuća koje nalikuju pomalo na kazališne kulise. Uz sve svoje ljepote u gradu, nalazi se muzej pčelarstva, gdje se veliča svjetski poznata kranjska pčela i Antun Janša, otac slovenskog pčelarstva.

U ovom jedinstvenom muzeju posjetitelji će upoznati kako se pčelario i postupalo s pčelama još u vrlo davna vremena, koje alate su pčelari koristili kroz sva prošla vremena, koje su tehnologije primjenjivali kako bi povećali prinose meda i ostalih pčelinjih proizvoda, koja su to ljekovita svojstva meda i pčelinjih proizvoda i na kraju kako su pčelinji proizvodi utjecali na razvoj slovenskog gospodarstva i načina života.

Priča je tu i o ocu slovenskog pčelarstva Antunu Janši o pčelaru koji je pčelario i poučavao na dvorima carice Marije Terezije te pčelaru koji je iza sebe ostavio i dva djela, Rasprava o rojenju i Nauka o pčelarstvu koja su jednim djelom i danas primjenjiva i mnogi pčelari još pčelare tako. Slijedio je kratki obilazak gradom, ispijanje kavice na suncem obasjanim terasama i povratak u autobus.

Puni dojmova pčelari su se uputili na sljedeću destinaciju, Pčelarstvu Ambrožić. Ovdje se radi o mladoj obitelji koja uz svakodnevne aktivnosti, bavi apiturizmom i prezentacijom pčelarenja na prostorima Gorenjske. Pčelarstvo Ambrožić smješteno je u malom Selu pri Bledu koje se nalazi pra kilometara južno od poznatog turističkog mjesta Bled i zapadno od pčelarskog muzeja u Radoljicama te južno od pčelinjaka oca slovenskog pčelarstva Antuna Janše.

Zbog svoje blizine česta je meka pčelara koji su u turističkom obilasku pčelarskih destinacija ili turističkog mjesta Bled. Širom raširenih ruku i osmjeha od uha do uha koprivničke su pčelare dočekali domaćini vlasnici pčelarstva Ambrožić pčelar Blaž i njegova supruga Danijela.

– Kako nas je širokih ruku dočekao tako je i široko grudno ponudio svim pčelarima da sve što tu vide mogu kopirati , fotografirati i pitati što im nije jesno kako bi nakon što napuste pčelarstvo Ambrožić mogli stečena znanja i kod kuće primijeniti. Osim tehnologije koju primjenjuje kod pčelarenja moglo se je tu vidjeti improvizirani sunčani topionik koji se puni sa stražnje strane i okreće prema suncu, zatim inovativne AŽ košnice standard s 11 okvira s mogućnošću dodatnog proširenja dodatnih 8 okvira koji se postavljaju na toplo, zatim zanimljiv način prihranjivanja s 5 litrenom posudom i uronjenim savitljivim crijevom koje je jednim dijelom uranjana u posudu a drugim u provrt na vratima plodišta i služi kao lojtrica pčelama kako nam to objašnjava naš domaćim Blaž – istaknuo je Zdenko Lončarić predsjednik Udruge Lipa.

Uz sve to koprivnički su pčelari mogli vidjeti i novotarije za skupljanje cvjetnog praha i pomoćne košnice koje se koriste kod primjene rotacionog pčelarenje radi suzbijanja varoze. Ambrožiči su predstavili i pčelinjak za apiterapiju i prednosti podignute cijele konstrukcije pčelinjaka kod pčelarenja s košnicama koje su smještena na podu.

– Opće je poznato da pčelar ima velikih problema kod pčelarenje s košnicama ( oni vele panjima) koje su smještena na podu te je naš domaćim izrezao pod kod tih košnica i iskoristio podignutost pčelinje konstrukcije kako bi mu košnica koja je smještena na samom podu bila u prikladnoj visini za rad. Naši pčelari su bili oduševljeni. Slijedila su pitanja uz kolače na bazi meda i neizostavnu medicu. I dok sunce kupa dan svojim toplim zrakama nama vrijeme prebrzo leti te slijedi povratak u autobus i put u Žirovnicu, naselje Brezince gdje je smješten pčelinjak oca slovenskog pčelarstva Antuna Janše – naglasio je Lončarić.

Dodao je kako je pčelinjak smješten među naseljenim kućama do kojeg vode usko ograđene stazice, na padini malog brijega, nalazi se drveni, jelov, suncem okupani i ritkom pokriveni pčelinjak sa 72 panja ( košnica). U podnožju uzvisine do koje vodi staza, visi mramorna ploča na drvenom nosaču, na kojoj piše “…V toj hiži se je rodil, 20 maj 1734, Antun Janša, previ o.k. učitelj čebelarstva na Dunaji… “.

Slijedilo je fotografiranje u odorama Reda Sv. Ambrozije i zajedničko fotografiranje ispred samog pčelinjaka.

– Dan je već dobrano odmakao i buka iz želuca kazivala je da je vrijeme za okrepu i ručak. U gostilni Pri Kovaču u Nakli obavili smo ručak razmijenili dojmove i polako krenuli kući. Ovom prilikom zahvaljujem Andreju Jusu iz Čebelarske udruge Domžale na stručnom vodstvu i na sudjelovanju pri samoj organizaciji izleta – rekao je.

prigorski.hr

Facebook Comments