U suradnji s Turističkom zajednicom područja Središnja Podravina, Općina Molve je organizirala ove subote radionicu oslikavanja pisanica koja se trebala održati još za prošli Uskrs, ali zbog cjelokupne situacije uzrokovane corona virusom, za prijavljeni projekt Ministarstvu kulture sredstva su odobrena tek u listopadu ove godine.

Radionica je uključivala stručno predavanje o tehnikama oslikavanja i tradiciji oslikavanja specifičnoj za naše područje koje je održala Vesna Peršić Kovač ispred Muzeja grada Koprivnice.

pisanice radionica (1)

Kroz interaktivan proces samog ukrašavanja pisanica kroz 3 tehnike; voskom, struganje i sitinom sudionike je vodio Josip Cugovčan, nositelj nematerijalnog kulturnog dobra oslikavanja pisanica iz Podravskih Sesveta. Polaznice radionice posebno je oduševila tehnika sitinom koju do sad nisu imale priliku vidjeti.

Mještanka Marta Čelik pokazala je da unatoč godinama, još uvijek precizna u dugogodišnjem oslikavanju crno-crvenih pisanica voskom koje prenosi na mlađe naraštaje, dok se u tehnici struganja okušala Marijana Rušak.

pisanice radionica (11)

Posebno se zahvaljujemo Udruzi žena iz Repaša koje su pripremile pizzu i kolače kako bi se okrijepili nakon trosatne radionice. Hvala svim udrugama s područja koji su se odazvale kako bi se sačuvala tradicija i običaji našeg Molvarskog kraja koji će biti zabilježeni u 15-minutnom filmu.

pisanice radionica (14) pisanice radionica (13) pisanice radionica (12) pisanice radionica (10) pisanice radionica (8) pisanice radionica (7) pisanice radionica (6) pisanice radionica (5) pisanice radionica (4) pisanice radionica (3) pisanice radionica (2)