U prostorijama Županijske uprave danas je održana konferencija za medije povodom 4. humanitarne biciklijade „Biciklirajte s nama, biciklirajte za one koji ne mogu“ koju uz potporu Koprivničko-križevačke županije organizira Društvo multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Biciklističkim klubom „Rotor“.

Biciklijada se organizira povodom Svjetskog dana multiple skleroze kako bi se u javnosti podigla svijest o ovoj teškoj bolesti.

Konferenciji su prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, pročelnice Melita Ivančić i Ana Mušlek, predsjednica Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije Radmila Funtek te tajnica Društva Marijana Solina.

DSC_8244

Radmila Funtek zahvalila je Županiji što imaju od njih veliku podršku i što ih prate u radu.

– Naše društvo je osnovano 2000. godine s ciljem okupljana osoba s multiplom sklerozom. Trenutno imamo 107 članova, međutim širom naše županije boluje ih još barem toliko. Veseli me dok za članove organiziramo različite radionice i predavanja te neke druge aktivnosti s ciljevima unaprjeđenja socijalno-zdravstvene zaštite, a članovima je to naročito važno radi druženja. Teško ih je dobiti na bilo kakvo druženje i aktivnost, ali dok jednom dođu teško im je otići doma. Raspolažemo najnovijim informacijama o liječenu multiple skleroze, surađujemo sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske i srodnim udrugama. Cilj nam je senzibilirati javnost za potrebe ali i uključivanje osoba s multipla sklerozom u život zajednice – rekla je Funtek.

DSC_8231

Tajnica društva Marijana Solina predstavila je aktivnosti kojima će se obilježiti Dan multiple skleroze.

– 23. svibnja imat ćemo u Podravskom suncu za naše članove društva i antistres radionicu. 29 svibnja zgrada gradske vijećnice u Koprivnici biti će osvjetljena narančastim svjetlom te će se tom gestom pružiti podrška osobama s multiplom sklerozom i još jednom osvijestiti javnost o “bolesti s tisuću lica”. Toga dana cilj je u cijeloj Hrvatskoj da svjetlimo u narančastoj boji za multiplu sklerozu. Ono najvažnije i zbog čeha smo danas ovdje je ovogodišnja biciklijada koja će se održati 25. svibnja -rekla je Solina.

DSC_8235

Solina je govorila i o tehničkim detaljima biciklijade te kazala kako će se sva prikupljena sredstva utrošiti na financiranje terapije ultrazvukom po seltzeru za njihove članove.

– Poanta svega je druženje, razgovor i skidanje predrasuda o multipli sklerozi. Zahvaljujem svim sponzorima na doprinosu i ovoj biciklijadi i što se podržava naš rad. Nadam se lijepom vremenu i velikom odazivu građana koje ovim putem pozivam da dođu i bicikliraju i budu dio naše humanitarne priče – naglasila je Solina.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić rekao je kako je ovo vrlo bitna biciklijada.

DSC_8245

– Ovo je četvrta po redu biciklijada i već je tradicija povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze. Zahvaljujem se i čestitam predsjednici i tajnici što drže Društvo na okupu i što informiraju javnost o ovoj bolesti. Nadam se da će se naši sugrađani odazvati i dati podršku. Cilj je osvijestiti javnost o ovoj bolesti i pokazati da se može biti aktivan unatoč bolesti. Koprivničko-križevačka županija daje veliku pozornost i podržava sve javno-zdravstvene organizacije kroz županijske programe i pokušavamo podići kvalitetu života svim našim sugrađanima koji boluju od neke bolesti. Potreban je još aktivniji angažman zajednice u borbi protiv ove teške bolesti. Možemo obećati da će Županija i u budućnosti biti partner i podrška svim aktivnostima ove Udruge i da ćemo uvijek biti na raspolaganju. Pozivam sve naše sugrađane da dođu u subotu na Zrinski trg i podrže ovaj humanitarni događaj – rekao je Ljubić.

Start biciklijade je u subotu 25. svibnja, s početkom u 10,00 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici, a biciklisti će se kretati rutom Zrinski trg -> Ulica A. Nemčića -> Križevačka -> “mali pothodnik” Cvjetna ulica -> Crnogorska ulica -> Rečki vinogradi -> Lugarska kućica Dugačko brdo -> Planinarska kuća Rudi Jurić gdje je predviđeno zajedničko druženje. Za djecu mlađu od 16 godina obavezna je kaciga, a prikuplja se i humanitarni prilog.

Plakat DMS biciklijada2024