Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradski muzej Križevci organizirali su večerašnju izložbu pod nazivom „Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima”.

Povezanost Matice hrvatske i Križevaca datira od prvih dana Matice, budući su četiri od trideset osnivača Matice bili Križevčani. Izložba sabire mnogobrojne dokumente, originalna izdanja, knjige, časopise, kalendare, pozive i plakate događanja u organizaciji Matice itd. Posebno je aktivan križevački ogranak Matice nakon obnove djelovanja od 1990., pod vodstvom aktivne predsjednice Renate Husinec. Istovremeno, primjetno je i pomlađivanje članstva, te aktivnosti mlađih članova, koji zadnjih godina daju vidljiv doprinos radu Matice.

Otvorenje izložbe održano je u Likovnoj galeriji Gradskoga muzeja Križevci, a govorili su gradonačelnik Martio Rajn, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi, te Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske i Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, koja je posebno naglasila ulogu Križevčana od početaka djelovanja Matice hrvatske.

Predsjednik Matice hrvatske, književnik Miro Gavran istaknuo je da u ovom trenutku Matica usred trenda globalizacije. -Ima jednako važnu misiju, ako ne i važniju nego što je imala kad je osnovana – kazao je. Također, govoreći o križevačkom ogranku, ocijenio je da se radi o jednom od najaktivnijih ogranaka među svih stotinu i trideset ogranaka koji djeluju u Hrvatskoj i svijetu.

Svečanosti su prisustvovali koprivničko-križevački župan Darko Koren i glavni tajnik Matice hrvatske Mario Dominiković,

Stihove je čitao Ozren Bogdanović, a u glazbenom programu nastupili su Dunja Rebić i Darko Golubić. Grad Križevci pokrovitelj je izložbe.

matica-izllozba-01 matica-izllozba-02 matica-izllozba-03 matica-izllozba-04 matica-izllozba-05 matica-izllozba-06 matica-izllozba-07 matica-izllozba-08 matica-izllozba-09 matica-izllozba-10 matica-izllozba-11 matica-izllozba-12 matica-izllozba-13 matica-izllozba-14 matica-izllozba-15 matica-izllozba-16 matica-izllozba-17 matica-izllozba-18 matica-izllozba-19 matica-izllozba-20 matica-izllozba-21 matica-izllozba-22 matica-izllozba-24 matica-izllozba-25 matica-izllozba-26 matica-izllozba-27 matica-izllozba-28 matica-izllozba-29 matica-izllozba-30 matica-izllozba-31 matica-izllozba-32 matica-izllozba-33 matica-izllozba-34 matica-izllozba-35 matica-izllozba-36 matica-izllozba-37 matica-izllozba-38