Eu Projekt Bjelovarski robotički centar vrijedan je ukupno 2.175.373,25 kn, a financira se u 85 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda i 15 % sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Radi se o projektu koji je prošao na javnom pozivu za Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Nositelj projekta je Udruga informatičara Bjelovarsko – bilogorske županije, partneri su Veleučilište u Bjelovaru i IV. osnovna škola Bjelovar, a autori projekta su Marina Balen i Branko Raičković.

Na početnoj konferenciji projekta prisutnima su se obratili Branko Raičković, predsjednik Udruge informatičara BBŽ, Nikola Margetić, ravnatelj IV. osnovne škole Bjelovar, Tatjana Badrov, prodekanica za razvoj Veleučilišta u Bjelovaru, Dario Hrebak, gradonačelnik grada Bjelovara, Marija Jungić, zamjenica župana Bjelovarsko – bilogorske županije, Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja. U svojim obraćanjima istaknuli su značaj projekta za lokalnu i regionalnu sredinu i podršku u svim aktivnostima. Posebno su naglasili važnost projekta za razvoj ljudskih potencijala i doprinos stvaranju kvalitetnijeg obrazovanja u STEM području. Ravnatelj Uprave Momir Karin pohvalio je iskorak kojim se vodi Udruga i partneri i naglasio kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržalo primjenu aktivnosti projekta u svim osnovnim školama na području Bjelovarsko – bilogorske županije.

Predstavljeni su ciljevi projekta i projektne aktivnosti koje će uslijediti u narednom razdoblju. Organizirat će se studijska putovanja, edukacije za članove Udruge, radionice i predavanja za širu populaciju, ljetna i zimska škola robotike, dva Robo dana s ciljem popularizacije STEM-a i predstavljanje postignuća,  te radionice u osnovnim školama.

Nakon prezentacije projektnih aktivnosti svečano je otvoren Bjelovarski robotički centar, jedan od najsuvremenijih centara u ovom dijelu Hrvatske. Centar su otvorili Momir Karin, ravnatelji Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja MZO-a i Marija Jungić, zamjenica župana BBŽ. Prilikom obilaska centra predstavljena je sva nabavljena oprema u vrijednosti od gotovo milijun kuna. Sudionici su imali prilike vidjeti specijaliziranu opremu koja će se koristiti u aktivnostima, a veliku pozornost privukli su humanoidni roboti Pepper i Nao.

Velik je ovo iskorak na području odgoja i obrazovanja u STEM području i na ponos svima, a nadamo se da ćemo svojim aktivnostima opravdati povjerenje i pridonijeti kvalitetnijem obrazovanju, istaknuo je Branko Raičković, predsjednik Udruge informatičara BBŽ.

robotički centar bjelovar (1) robotički centar bjelovar (2) robotički centar bjelovar (3) robotički centar bjelovar (4) robotički centar bjelovar (5) robotički centar bjelovar (6) robotički centar bjelovar (7) robotički centar bjelovar (8) robotički centar bjelovar (9) robotički centar bjelovar (10) robotički centar bjelovar (11) robotički centar bjelovar (12) robotički centar bjelovar (13) robotički centar bjelovar (14) robotički centar bjelovar (15) robotički centar bjelovar (17) robotički centar bjelovar (18) robotički centar bjelovar (19) robotički centar bjelovar (20) robotički centar bjelovar (21) robotički centar bjelovar (22)