U prostorijama Županijske uprave danas je održano svečano potpisivanje ugovora o javnoj nabavi za radove postavljanja fotonaponskih elektrana na Osnovnu školu Fran Koncelak Drnje, OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje i OŠ Koprivnički Bregi.

Župan Darko Koren je istaknuo kako Županija u suradnji sa školama vodi jednu odgovornu i osviještenu energetsku politiku.

– Prepoznali smo to kao priliku da unaprijedimo sustav i imamo kontrolu nad troškovima energenata. Danas potpisujemo ugovore za tri škole, a oni uključuju izradu projektno-tehničke dokumentacije i radove postavljanja elektrana. Ugovori su ukupno vrijedni oko 55 tisuća eura s uračunatim troškovima nadzora. Nastavljamo s ulaganjima u školsku infrastrukturu i provođenje politike energetske samoodrživosti. U protekle tri godine smo postavili fotonaponske elektrane na 13 osnovnih i srednjih škola kojima smo osnivač, a vrijedne su 562 tisuće eura. Za jednu malu županiju koja upravlja sustavom obrazovanju to je značajan pokazatelj našeg usmjerenja u tom pravcu. Nastavit ćemo i dalje s takvom politikom te s politikom dovođenja tih prostora u funkciju jednosmjenske nastave u svim našim školama – rekao je Koren i čestitao svim potpisnicima ugovora na ovom projektu.

Ravnateljica OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje Marica Cik Adaković istaknula je kako su sretni što Županija prepoznaje važnost zelene politike.

– Ovo je nastavak zelenih politika koje mi već provodimo u svojim školama – od malih čuvara prirode do nas odraslih koji upravljamo tim sustavima. Prošli tjedan smo imali završnu školsku priredbu i dječji sajam kojim razvijamo poduzetništvo, ali i naglašavamo to zeleno razmišljanje o energiji i tako učimo našu djecu. Prije par godina smo u suradnji sa Županijom energetski obnovili školu. Sada smo odlučili smo da nećemo kositi jedan dio u školskom vrtu gdje se nalazi voćnjak starih sorti jabuka. Pčele će imati svoju pašu i rast će livadne trave. To nam je važno i tako želimo odgajati svoju djecu – rekla je Cik Adaković i dodala kako će početkom iduće školske godine s fotonaponskom elektranom biti još energetski učinkovitiji.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici Ana Mušlek i Darko Masnec, viši savjetnik za provedbu kapitalnih projekata Davor Karas, ravnateljica OŠ Fran Koncelak Drnje Dunja Valenčak, ravnateljica OŠ Koprivnički Bregi Karolina Vidović te direktor tvrtke Đuro Đaković Elektromontaža Dragan Bogunović s pomoćnikom Zdenkom Soldom.

Dsc 0776 Dsc 0780 Dsc 0781 Dsc 0783 Dsc 0788 Dsc 0790 Dsc 0798 Dsc 0802 Dsc 0807 Dsc 0811 Dsc 0812 Dsc 0816 Dsc 0819 Dsc 0821 Dsc 0827 Dsc 0828 Dsc 0831 Dsc 0837 Dsc 0842 Dsc 0845 Dsc 0852 Dsc 0857