U prostorijama Koprivničko-križevačke županije danas je održana početna konferencija projekta Interpretacijski centar “Bolenov dravski put”.

Konferenciji su nazočili ispred Ministarstva turizma i sporta te u ime ministra Tončija Glavine načelnica Sektora za strateško planiranje, digitalizaciju, programe i projekte EU Ivana Mesić, voditeljica Odjela u Uredu za provjeru nabave Mateja Lončar, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, voditeljica projekta i pročelnica Darinka Kuzmić Salajpal, predstavnici Javne ustanove Lučke uprave Osijek Elvira Zohil, Ana Jurić i Marijan Glavaš te ravnateljica PORA-e Melita Birčić.

Projekt je predstavila voditeljica projekta i pročelnica Darinka Kuzmić Salajpal koja je naglasila kako je ukupna vrijednost projekta 3.502.522,93 eura od kojih je 2,8 milijuna eura bespovratnih sredstava, a projekt se provodi od ožujka 2021. godine do lipnja 2025. godine.

– Nositelj projekta je Općina Gola, a partneri projektu su Koprivničko-križevačka županija i Javna ustanova Lučka uprava Osijek, a stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekta daje PORA Koprivničko-križevačke županije. Projektom će se u potpunosti obnoviti i opremiti stara zgrada župnog dvora u Goli s ciljem uspostave Interpretacijskog centra prirodne baštine te će se izgraditi riječna marina na rijeci Dravi kako bi posjetiteljima centra bila omogućena plovidba rijekom. – rekla je Kuzmić Salajpal.

Naglasila je kako je ovo iznimno značajan projekt za Općinu Gola i Županiju kojim će se dodatno razviti turistička infrastruktura i povećati aktivnost Prekodravlja kao turističke destinacije.

– Prekodravlje obiluje prirodnim ljepotama, raznolikom florom i faunom, a ovakvi projekti značajno doprinose turističkoj i ekonomskoj vrijednosti tog kraja. Uz ovaj projekt uskoro krećemo i s projektom rekonstrukcije dvorca Inkey u Rasinji koji će oplemeniti kontinentalnu turističku ponudu. Taj projekt je vrijedan 12,8 milijuna eura od kojih je bespovratnih sredstava osigurano 10,1 milijun eura. Bespovratna sredstva koja smo osigurali na ova dva projekta ogroman su vjetar u leđa koji će pomoći ne samo u realizaciji projekta već i u daljnjem razvoju turističke ponude na našem području – rekla je Kuzmić Salajpal te zahvalila svim partnerima što su prepoznali važnost projekata.

Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, pozdravio je sve prisutne te rekao kako je sretan i uzbuđen što danas svjedoči ovom događaju.

– Drava nam znači život i svi ti projekti će sigurno držati život u našem kraju. Život se vratio u našu sredinu koja je posebna i specifična, malo je dislocirana ali ovaj projekt će doprinijeti našoj opstojnosti i u tom smislu zahvaljujem svima koji su pomogli da se realizira – rekao je Milinković.

Predstavnik Javne ustanove Lučke uprave Osijek Marijan Glavaš rekao je kako će pristanište omogućiti 42 plovila, a od toga 35 priveznih mjesta za čamce i brodice kategorije 2 i 7 vezova za čamce i brodove kategorije 4 te kako će samom izgradnjom pristaništa posjetitelji Interpretacijskog centra će kao dodatni sadržaj imati mogućnost plovidbe rijekom Dravom i razgledavanje flore i faune.

Melita Birčić, ravneteljica PORA-e Koprivničko-križevačke županije naglasila je kako im je izuzetno drago što su ponovno dio jedne ovakve lijepe priče.

– Mislim da je ovo još jedan od projekata koji dokazuje kako se ovakvi projekti ne mogu raditi bez velikog tima stručnjaka uključenih kako u pripremu tako i provedbu. Partnerstvo i suradnja je jedna od formula kako se možemo uspješno kandidirati za ova sredstva, a onda ista ta sredstva donijeti na naše područje. Veselim se provedbi ovog projekta i da se nađemo i na završnoj konferenciji i da koristimo sve benefite koje će ovaj projekt donijeti – rekla je Birčić.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren rekao je kako je uzbuđen i emotivan oko ovog projekta.

– Doživljavamo se kao dio ove lijepe priče. Ovo je jedan važan i velik događaj. Općina Gola pola je u šumi i pola je na vodi tako da je pitanje gdje su smješteni svi. Načelnik Općine Gola i svi njegovi suradnici nastoje Općinu napraviti jednom općinom u kojoj ljudi žele ostati živjeti. Mislim da tome treba odati priznanje i zahvalu. Takve prostore je teško napraviti zanimljivima mladim ljudima i svaki takvi pokušaj zavrjeđuje punu pažnju. Uspjeh svake Općine je i naš uspjeh -rekao je Koren.

Ispred Ministarstva turizma i sporta te u ime ministra Tončija Glavine načelnica Sektora za strateško planiranje, digitalizaciju, programe i projekte EU Ivana Mesić pohvalila je cijeli tim koji sudjeluje na ovom projektu.

– Velika je potreba za novcima za turizam u kontinentalnoj Hrvatskoj. Naš strateški plan ide u smjeru kontinentalnog turizma tako da je dosta novaca tu i uloženo. Velika je stvar što ste dobili sredstva jer je samo pet posto projekata dobilo sufinanciranje. Ne znači da je ovo kraj već je ovo početak. To što ste dobili sredstva je samo jedan mali korak u onome što vas sve čeka. Drago mi je da imate jake partnere kako bi se projekt uspješno završio. Ministarstvo turizma i sporta je uvijek uz vas – rekla je Ivana Mesić.

Dsc 0860 Dsc 0864 Dsc 0868 Dsc 0869 Dsc 0870 Dsc 0871 Dsc 0876 Dsc 0877 Dsc 0879 Dsc 0881 Dsc 0882 Dsc 0886 Dsc 0888 Dsc 0890 Dsc 0894 Dsc 0896 Dsc 0899 Dsc 0902 Dsc 0904 Dsc 0907 Dsc 0908 Dsc 0911 Dsc 0914 Dsc 0915 Dsc 0918 Dsc 0921 Dsc 0926 Dsc 0930 Dsc 0942 Dsc 0956 Dsc 0958 Dsc 0959 Dsc 0961 Dsc 0965 Dsc 0969 Dsc 0973