Udruga uzgajivača simentalskog goveda Kalničkog prigorja održala je u subotu godišnju skupštinu u gornjoriječkom restoranu Joker.

Sva izvješća i plan rada usvojeni su jednoglasno, a predsjednik Udruge Ivan Beloša kazao je kako se na skupštini okupilo gotovo 100 članova. -Općina Sveti Petar Orehovec sufinancira umjetno osjemenjivanje i povrat je uzgajivačima oko 75 posto sredstava. Dobili smo i 5 tisuća kuna za redovito djelovanje.

kalnicko prigorje2

Proteklog mjeseca odradili smo edukaciju sa Savjetodavnom službom za uzimanje uzoraka tla,  a odradit ćemo i edukacije u suradnji s Veterinarskom stanicom Križevci. Planiramo obići i jednu farmu krava u Austriji – rekao nam je Beloša i osvrnuo se na nisku cijena mlijeka i sve veće ulazne troškove. – Ako se ovako nastavi past će broj proizvođača mlijeka, ali kombiniramo tov i neke druge djelatnosti pa uspijevamo prebroditi krizne situacije – zaključio je.

kalnicko prigorje3

Skupštini su nazočili predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda Križevci Miroslav Stručić te djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Mirano Borčić i Josip Crnčić. Članovima Udruge obratio se i općinski načelnik Franjo Poljak. -U prošloj 2021. godini isplatili smo 346.926 kuna za ukupno 203 korisnika – istaknuo je Poljak i dodao kako u Općini Sveti Petar Orehovec ima na današnji dan ima 392 posjednika goveda i ukupno 13.263 goveda.

kalnicko prigorje6

-Imamo oko 3000 plotkinja, a ostalo su druge kategorije, najviše tovna junad. Imamo značajne tovljače na nivou Republike Hrvatske. Od 3000 plotkinja oko 2700 su simentalske pasmine koje uzgaja 340 uzgajivača. Oko 40 posto uzgajivača učlanjeno je u Udrugu, a u 2021. godini isporučili su oko 5.4 milijuna kilograma mlijeka, a taj broj se odnosi na 145 isporučitelja.

kalnicko prigorje4

Ostali proizvođači većim dijelom proizvode svježi sir koji prodaju uglavnom na zagrebačkim tržnicama. Također, na području općine imamo 6 registriranih objekata – mini sirana, a procjenjujemo da je ukupna proizvodnja mlijeka na općinskom području veća od 7.5 milijuna kilograma mlijeka – poručio je Poljak.

kalnicko prigorje7kalnicko prigorje5