[FOTO] Održana 12. Slivarijada u Dropkovcu

26. kolovoza 2019. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam [FOTO] Održana 12. Slivarijada u Dropkovcu


Kao središnja priredba pored Sidonijinih dana u Općini Gornja Rijeka, već se 12 godina održava u malom Dropkovcu manifestacija ‘Slivarijada’.

Iza ambiciozne organizacije stoji lokalna Udruga Plava krv, a Slivarijada (ponekad Šljivarijada) njeguje s jedne strane tradicije potkalničkih plemića jednoselaca Šljivara, a s druge strane služi promociji snažnog regionalnog brenda biljnih i voćnih rakija, među kojima naravno dominiraju rakije od šljive.

Program ovogodišnje vikend-manifestacije ipak je bio usredotočen na nedjelju, kada su se odvijali najvažniji sadržaji. Svečanom otvorenju nazočili su križevački pročelnivci, načelnici i predstavnici načelnika susjednih općina, predstavnici javnih poduzeća, kao i mnogobrojnih sponzora. Nazočnima se obratio u ime udruge organizatora Mario Crnčić, a potom i načelnik Općine Gornja Rijeka Darko Fištrović. U ime pokrovitelja Koprivničko-križevačke županije prigodne je riječi okupljenima uputio župan Darko Koren, koji je ujedno svečano otvorio manifestaciju.

Ovom prilikom dodijeljena su i odličja najboljim proizvođačima voćnih i biljnih rakija, o čemu je odlučilo stručno povjerenstvo. Zlato su osvojili Tadija Bošnjak, Dragutin Švagelj i Tomislav Ivanek. Srebro su osvojili Branko Picig, Tihomir Šikač, Mario Šabijan i Željko Katanović, a broncu Tomislav Ivanek, Tihomir Šikač, Josip Pisačić, Željko Katanović i Josip Furmeg. Branko Picig primio je i priznanje.

U kulturno-zabavnom programu sudjelovali su klinci igraonice Knjižnice Gornja Rijeka, među kojima su posebno privukle pažnju male plesačice u kostimima poput onih koje koriste plesačice ‘Potkalničkih plemenitaša’. Uz pratnju maestra Ozrena Bogdanovića nastupio je mladi glazbenik Josip Berend na braču.

Poseban događaj ovogodišnje Sljivarijade bila je promocija (zapravo ‘predpromocija’) knjige pjesama mlade pjesnikinje, učenice osmog razreda Osnovne škole u Gronjoj Rijeci, Mihaele Šatvar. O njenoj zbirci pjesama govorili su ravnatelj škole Darko Zvonar, te Ana Rajković. Svoje osobne dojmove prenio je i Branko Hrg, koji se osobno angažirao oko ovog vrijednog projekta. Pjesnikinja je pročitala nekoliko svojih pjesama.

U nastavku kulturno zabavnog programa nastupili su plesne folklorne skupine KUD Remetinec iz Remetinca, te KUD Križevci iz Križevaca, a nije izostao ni uvijek atraktivan nastup plesača i plesačica koji njeguju klasični društveni ples polovine 19. stoljeća, ‘Potkalničkih plemenitaša’ iz Gornje Rijeke.

Nakon završetka programa, uz popularne Jockere, zabava se nastavila do kasnih noćnih i ranih jutarnjih sati.

Zdenko Balog/prigorski.hr

Facebook Comments