U prostorijama Županijske uprave danas je u organizaciji Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice održan svečani prijem za sudionike 15. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” koji se ove godine od 14. do 18. srpnja održava u Koprivnici i Legradu.

Domaćini prijema bili su predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal te predstavnica organizatora i članica Organizacijskog odbora Nada Šešić, ujedno i umjetnička direktorica Folklornog ansambla Koprivnica te predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkog udruga KKŽ.

Predsjednik Felak zahvalio je gostima na dolasku te čestitao organizatorima i suorganizatorima što su ponovo upriličili Festival od iznimnog značaja za promociju naše kulturne baštine i bogate tradicije. Izrazio je zadovoljstvo što će se predstaviti narodne nošnje, pjesme, plesovi i običaji Podravine i Prigorja, ali i ostalih naroda iz Europe, čime će se otvoriti prilike za sklapanje novih prijateljstava i suradnji. Gostima je poželio da se ugodno osjećaju u našoj županiji te da u svoje domove ponesu pozitivne dojmove i lijepa sjećanja, a posebno je na dolasku zahvalio Folklornom umjetničkom ansamblu Ukrajine „Plesnom ansamblu Radist“, poručivši da smo im svi podrška u teškim trenutcima kroz koje prolaze.

Predsjednik Pal također je naglasio važnost promocije tradicijske kulture te njezinog očuvanja i prenošenja na nove generacije, poželjevši dobrodošlicu sudionicima Festivala, a posebno gostima iz Ukrajine.

Lijepim željama pridružila se i Nada Šešić naglasivši kako narod koji cijeni svoju tradiciju i kulturu ulaže u svoj opstanak te kako su glazba i ples su univerzalni jezik prepoznatljiv svim ljudima. Zahvalila je svim sudionicima Festivala na dolasku i suradnji te na pripremi maštovitih koreografija za nastupe, dodavši kako je ovo mjesto susreta različitih kultura te razvijanja prijateljstva i poštovanja među narodima.

Prijemu su prisustvovali članovi Folklornog ansambla Koprivnica, ujedno i domaćini, Kulturno-umjetničkog društva “Preporod” iz Dugog Sela, Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Valpovo 1905”, Folklornog društva Umag, gosti iz Slovenije – Folklorna skupina Kulturno-umjetničkog društva „Cirkulane“ te gosti iz Ukrajine – Folklorni umjetnički ansambl Ukrajine „Plesni ansambl Radist“. Članovi društava i ansambala zatim su predstavili znamenitosti krajeva iz kojih dolaze te zahvalili Županiji na gostoprimstvu, a predsjednik Felak i predsjednik Pal uručili su im prigodne poklone koji će ih podsjećati na Županiju i Grad. Dodajmo kako su prijemu prisustvovale i županijske pročelnice Melita Ivančić i Ana Mušlek.

Podsjetimo, Festival tradicionalno okuplja folklorne ansamble iz nekoliko europskih zemalja, a za posjetitelje je i ove godine pripremljen bogat i sadržajan program. Organizatori su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i Folklorni ansambl Koprivnica, a suorganizator je Kulturno-umjetničko društvo “Zrin” Legrad. Koprivničko-križevačka županija pokrovitelj je od samog početka, a Festival podržavaju i Savez Alpe Jadran, Grad Koprivnica, Općina Legrad, HDS – ZAMP, TZ Koprivničko-križevačke županije i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.

Nakon prve festivalske večeri koja je održana u Legradu, danas je u koprivničkom Gradskom parku u 20 sati na rasporedu druga festivalska večer na kojoj će nastupiti FA Koprivnica, KUD “Preporod” iz Dugog Sela, HKUD “Valpovo 1905”, FD Umag te gosti iz Slovenije i Ukrajine.

Po prvi put će se nastupati na otvorenoj pozornici te vas pozivamo da nam se pridružite i uživate u bogatstvu glazbe, pjesme i plesa, kao i ljepoti različitosti!

svečani prijem sudionika bakine škrinje (1) svečani prijem sudionika bakine škrinje (3) svečani prijem sudionika bakine škrinje (5) svečani prijem sudionika bakine škrinje (6) svečani prijem sudionika bakine škrinje (7) svečani prijem sudionika bakine škrinje (8) svečani prijem sudionika bakine škrinje (9) svečani prijem sudionika bakine škrinje (10) svečani prijem sudionika bakine škrinje (11) svečani prijem sudionika bakine škrinje (12) svečani prijem sudionika bakine škrinje (13) svečani prijem sudionika bakine škrinje (14) svečani prijem sudionika bakine škrinje (15) svečani prijem sudionika bakine škrinje (16) svečani prijem sudionika bakine škrinje (17) svečani prijem sudionika bakine škrinje (18) svečani prijem sudionika bakine škrinje (19) svečani prijem sudionika bakine škrinje (20) svečani prijem sudionika bakine škrinje (21) svečani prijem sudionika bakine škrinje (22)