Prvi Dan održivosti na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održan je 6. lipnja 2023. prezentirajući javnosti raznovrstan program u kojeg su ugrađeni ciljevi održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih naroda iz područja umjetnosti i kulture.

Prema početnoj ideji dekanice prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić, kreativna redateljica programa i profesorica na Akademiji doc. art. Anica Tomić, prodekanica za razvoj održivosti u umjetnosti i kulturi izv. prof. dr. sc. Tatjana Ileš i asistentica Iris Tomić kao producentica i studentska koordinatorica, osmislile su koncepciju događanja koje je za cilj imalo pozicionirati osječku Akademiju kao prvu takvu instituciju u kojoj se održivi razvoj promišlja iz pozicije umjetničkih, znanstvenih i kulturnih doprinosa, ali i upozoriti zajednicu u kojoj djeluju da je vrijeme za promjene – danas.

Održani su programi, uz sudjelovanje studenata i profesora svih Akademijinih odsjeka, ostvarili postavljene ciljeve te široj javnosti približili raznorodne mogućnosti umjetničkih izričaja, intervencija i drugih umjetničkih praksi, znanstvenih saznanja, praktičnih rješenja i mogućih smjerova održivog razvoja umjetnosti i kulture u budućnosti.

Inkluzivnost, ravnopravnost, ekoartivizam, zelena i digitalna tranzicija dio su održivog razvoja kako ga se razumijeva na ovoj Akademiji. Prema tome je oblikovan i program prvoga Dana održivosti koji je započeo u 6,06 sati bicikliranjem od Trga Sv. Trojstva do sveučilišnog kampusa, a kojim se nastojalo ukazati na potrebu smanjenja korištenja prijevoznih sredstava na motorna goriva, a time i ispušnih plinova, kao i na potrebu povećanja kretanja, zdravijeg stila života svih dobnih skupina i potrebu za relaksacijom. U 12 je sati u Žutom salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku započeo ImPULS – susret mladih autora i autorica na javnom čitanju tekstova nastalih na kolegiju kreativnog pisanja. Središnji dio programa održan je od 12,06 do 15,06 sati u kampusu Akademije za umjetnost i kulturu, a mogle su se vidjeti sljedeće aktivnosti: performansi, glazbene i plesne točke, kazališne etide, predavanja i poster-izlaganja, panel rasprava pod nazivom „Art is Smart“, kreativne radionice, razmjena knjiga, VR galerija te izložba lutaka. U 15 sati je započela umjetnička intervencija i akcija INTER DUO koja je realizirala održivu skulpturu – prvu u budućoj Aleji održivosti na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Paralelno sa središnjim dijelom programa održao se i jedan izvan prostora Akademije. U 14 je sati za polaznike Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ u Osijeku odigrana studentska lutkarska predstava pod nazivom Krug života. U sklopu aktivnosti Zelene knjižnice Akademije Centru su donirane knjige kojima se prema potrebama štićenika obogatio knjižnični fond.

Ciljeve koje si je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku postavila, a ovim Danom održivosti ih komunicira prema široj zajednici, ostvarit će se prije svega sinergijom studenata i nastavnika Akademije, Sveučilišta u cjelini, kao i dvosmjernom suradnjom sa širom lokalnom i regionalnom zajednicom, institucijama iz područja kulture i umjetnosti te gospodarskim sektorom.

Naglašavajući važnost trenutka u kojem živimo, prepoznaju se i aktivno predlažu rješenja za boljitak društva u cjelini, a estetskim dosezima i kreativnim izričajima obogaćuje se zajednica u kojoj djeluju, prateći globalne smjernice zadane AGENDOM 2030 Ujedinjenih naroda i 17 globalno postavljenih ciljeva održivog razvoja.

Anica Tomic sa studentima. Anica Tomic sa studentima Dan održivosti 10 Dan održivosti 11 Dan održivosti 12 Dan održivosti 14 Dan održivosti 17 Dan održivosti 24 Dan održivosti 26 Dan održivosti 28 Helena Sablić-Tomić, ravnateljica Performans _Akademija