Okrugli stol na temu „Klimatske promjene – izazov za sustav civilne zaštite“ održan je u prostoru HGK Županijske komore Koprivnica, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Veleučilišta Velika Gorica, Gimnazije Fran Galović Koprivnica i Javne ustanove za zaštićene dijelove prirode Koprivničko-križevačke županije.

Okrugli stol su organizirali Koprivničko-križevačka županija, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Služba civilne zaštite Koprivnica.

– Naša županija je imala sreće i nije imala puno nepogoda, iako je zadnjih nekoliko godina bilo nepogoda od tuče, vjetra i suše, ali i klimatskih promjena koje su pojačale aktivnosti civilne zaštite i žurnih službi. Ovim okruglim stolom želimo skrenuti pažnju na klimatske promjene, na pripremu i preventivu prije katastrofa. Nismo imali više intervencija nego prijašnjih godina, ali se štete razlikuju. Zadnjih nekoliko godina imamo veće štete od suša i vjetra, a prošle godine dogodilo se jako nevrijeme s tučom koje je pogodilo nekoliko županija. U nepogodama smo djelovali brzo i operativno, naši građani su bili sigurni i sve je bilo na vrijeme učinjeno – rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije vodi brigu o opremljenosti svojih žurnih službi.

– Dobro su opremljene, a imamo i kvalitetne i dobro osposobljene kadrove. Imamo operativne snage, počevši od vatrogasaca, gorske službe spašavanja, Crvenog križa i ostalih. Redovito educiraju svoje članove i vode brigu o opremi, na nama je da i dalje pratimo njihove potrebe. Imamo horizontalnu komunikaciju i žurne službe se međusobno nadopunjuju – dodao je Ljubić.

Centar 112 u Koprivnici godišnje primi od 6 do 7 tisuća poziva. Većinom se radi o pozivima hitnoj pomoći, a ostalo se odnosi na sigurnosne događaje.

– Tehnika u centrima je jako dobra, možemo locirati pozivatelja. Imamo pozive u nuždi, znači kad je čovjek ozlijeđen u prometnoj nesreći, on pozivom SOS dobiva pomoć. Imamo aplikaciju NICS koja se koristi u kriznim situacijama. Povezane su sve službe, i u svakom trenutku Stožer može pratiti svako vozilo, svaku osobu koja je na terenu. Koristimo puno i često tu aplikaciju – rekao je Ivica Matošić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin.

Tomislav Šlehta iz Hrvatskih voda održao je prezentaciju o utjecaju klimatskih promjena na obranu od poplava.

– Sve su učestalije pojave velikih vodnih valova i ekstremnih vodostaja. Sada se veliki vodni valovi javljaju u bilo koje doba godine, čak i zimi. Sve veće štete se bilježe, najviše u poljoprivredi, a ugrožena su naseljena mjesta. Oko 15 posto državnog teritorija je osjetljivo na poplave. Bujične poplave je teško prognozirati, a obrana od poplava je ograničena i ne stiže se reagirati na vrijeme. Hrvatske vode mogu planirati izgradnju retencija kako bi se te bujične vode zadržale u gornjim dijelu toka. Bitna je preventivna obrana od poplava i redovito održavanje sustava obrane od poplava – rekao je Šlehta.

hgk_lk (8) hgk_lk (9) hgk_lk (10) hgk_lk (11) hgk_lk (12) hgk_lk (13) hgk_lk (14) hgk_lk (15) hgk_lk (16) hgk_lk (17) hgk_lk (18) hgk_lk (19) hgk_lk (20) hgk_lk (21) hgk_lk (22) hgk_lk (23) hgk_lk (1) hgk_lk (2) hgk_lk (3) hgk_lk (4) hgk_lk (5) hgk_lk (6) hgk_lk (7)