Hrvatska demokršćanska stranka danas je u zagrebačkom Kongresnom centru “Forum” održala Izvještajni Sabor stranke. Osim Izvještajnog sabora stranke proslavljeno je i 30 godina od osnivanja prve demokršćanske stranke u Hrvatskoj i 10 godina od ujedinjenja hrvatskih demokršćana u HDS.

Goran Dodig, predsjednik stranke istaknuo je kako je rad stranke sadržan u aktivnostima ogranaka, podružnica, središnjih tijela te dužnosnika. Kazao je, kako je Izborni Sabor HDS-a održan 23. rujna 2017. godine, a na istom su izabrano vodstvo i sva tijela stranke i zacrtan je smjer djelovanja u narednom periodu.

– Osnovane su podružnice u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Koprivničko- križevačkoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, a u Šibensko-kninskoj, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i Krapinsko- zagorskoj županiji osnovano je nekoliko ogranaka. HDS danas ima 56 ogranaka, a u pripremi je i osnivanje novih – istaknuo je Dodig.

Dodao je kako je stranka radila u skladu sa zakonima što je ocijenila i Državna revizija ocijenivši poslovanje Stranke u zadnje tri godine bezuvjetnim mišljenjima. Pohvalio je i brojne aktivnosti unutar stranke, posebice rad pojedinih ogranaka koji su često održavali konferencije za medije s lokalnim temama.

– Stranka ima dva saborska zastupnika te je dio parlamentarne većine. Često su održavane i konferencije za medije kako bi se otvorile teme koje HDS posebno zagovara, kao što je kontinuirano ukazivanje na potrebu povećanja plaća (što se i događa), zabranu rada nedjeljom, problematiku mirovinske reforme – poručio je predsjednik.

Branko Hrg, saborski zastupnik i zamjenik predsjednika HDS-a istaknuo je kako je zastupljenost u Hrvatskom saboru HDS osigurao nastupom na koalicijskim listama s HDZ-om i zbog toga su korektan partner. iako neke zakone (Istanbulska) nisu podržali.

-Ne slažemo se sa svim prijedlozima. Rad Vlade poduprte saborskom većinom rezultirao je pozitivnim ekonomskim pokazateljima, rastom plaća, poreznim rasterećenjima, gospodarskim rastom, velikim investicijama sredstvima EU fondova, rastom broja zaposlenih, smanjenju javnog duga, spašavanjem gospodarskih subjekata, povećanjem davanja usmjerenih pojedincu, no unatoč svemu stanje u društvu još uvijek nije dobro – kazao je Hrg.

-Sigurno je da se mnogo toga u Hrvatskoj mora popravljati, da se moraju uložiti daljnji napori za povećanje standarda i socijalne sigurnosti, no ne možemo smetnuti s uma da je Hrvatska mlada država i da nije imuna na “bolesti” koje prate odrastanje.

Dužnosnici Stranke se zalažu za pomoć lokalnim samoupravama, posebno u dijelu razvoja komunalne (aglomeracije Bjelovar, Koprivnica, Zagreb istok, Križevci, Murter, itd.) i cestovne infrastrukture. HDS zagovara umjerenu politiku, politiku tolerancije i međusobnog uvažavanja, a toga na žalost ima sve manje u našem društvu. Sve ovo ukazuje na nedostatak povjerenja, pravednosti, sigurnosti, a nadasve odgovornosti.

Dakle, na načela koja smo si zacrtali na prošlom saboru Stranke. Zato na istima treba nastaviti i dalje. Povjerenje, pravednost, sigurnost, neovisnost i odgovornost, načela su kojima će se HDS i dalje voditi – zaključio je Hrg.

Dodajmo još kako su se prije početka Izvještajnog Sabora prisutnim delegatima pozdravnim riječima obratili i gosti sabora, Nenad Matić, predsjednik Stranke Zelena lista, Darko Koren, župan koprivničko-križevački i čelnik MREŽE, Nenad Predovan, tajnik Stranke rada i solidarnosti, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, ali i brojni drugi uzvanici.

Donosimo bogatu galeriju fotografija iz Zagreba.

prigorski.hr