U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 3. prosinca 2022. održana je završna svečanost 14. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Istini u pohode“.

Riječ je o jedinom nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami. U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Draženu Bosu iz Zagreba za pjesmu „Anđeosko pozdravljenje“, druga nagrada Nikši Krpetiću iz Splita za pjesmu „Krstiteljev pladanj“, a treća nagrada Petru Elezu iz Vukovara za pjesmu „Slovo o istini“. Pokrovitelj te nagrade bili su zagrebački kapucini i Samostan sv. Leopolda Bogdana Mandića, a nagrade je uručio fra Jure Šarčević.

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Milivoju Pašičeku iz Zagreba za priču „Ak negdo vse zna, Bog to zna“, druga nagrada Tomislavu Žigmanovu iz Subotice u Republici Srbiji za priču „Lajčina prazna putna torba“, a treća nagrada Lajči Perušiću iz Zagreba za priču „Ukradena dolina“. Tomislav Žigmanov prvi je ministar koji je osvojio nagradu na dosadašnjim „Književnim Kranjčićima“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio član uredništva katoličkoga tjednika i književnik Luka Tripalo.

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Tiboru Martanu iz Novoga Marofa za putopis „Pustinjak na Gori“, druga nagrada dodijeljena je Nevenu Drozdeku iz Zagreba za putopis „Tragom hrvatskih isusovaca“, a treća nagrada Veseli Dujmić iz Splita za priču „Putovima istine“. Nagrade je u ime pokrovitelja „Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga“ i franjevaca konventualaca uručio fra Zvonimir Pervan.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej „Kad je povlačio krug na licu bezdana“, druga nagrada dodijeljena je Igoru Šipiću iz Splita za esej „Pute laze pizon dubli tovari“, a treća nagrada Mirku Ćuriću iz Đakova za esej „Carstvo istine“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio provincijal dr. sc. o. Dario Tokić.

U žanru monodrame prva je nagrada pripala Tei Agejev iz Zagreba za rad „Jasna slika ljubavi“, druga nagrada Stjepanu Škvorcu iz Belice za monodramu „Moji anđeli“, a treća Alojzu Pavloviću iz Zadra za rad „Ne ubij!“. Pokrovitelj te nagrade bilo je Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, a nagrade je dodijelio rektor svetišta mons. Antun Sente ml.

kranjcic2

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, Grada Križevaca te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Književni susret održan je i uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Pučkog otvorenog učilištaKriževci, Radnika d.  d. i KTC-a d. d. Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u župnom kompleksu sv. Ane. Okupljene je uime domaćina pozdravila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. sc. Tanja Baran, a predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda prof. dr. sc. Vladimir Lončarević govorio je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj koji je bio posvećen istini te predstavio zbornik izabranih književnih radova „Istini u pohode“.

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju više svećenika te uz pjevanje župnoga zbora, dva dana uoči 104. obljetnice rođenja dr. Stjepana Kranjčića po kojemu Susret nosi ime, predvodio križevački grkokatolički biskup mons. Milan Stipić. U propovijedi je vladika istaknuo da književnici u natječaju, koji nosi ime dragoga i slavnoga župnika Stjepana Kranjčića, propitkuju sebe, sažimaju evanđelje kroz umjetnost riječi, svedoče ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku. Govorio je o tome da je umjetnost slika Božjeg djelovanja u svijetu, najbolji način da čovjek prikaže svoju ljubav prema Bogu i drugom čovjeku.

kranjcic

Zaključno je biskup Stipić interpretirao stihove kršćanskoga nadahnuća književnika Nikole Šopa koje mu je otac kao djetetu čitao prije spavanja. Nakon mise održan je književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora.

U glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Dunja Rebić uz korepeticiju Darka Golubića, a kroz svečanost je vodila predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran.

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2022., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. sc. Sanja Nikčević i Anđelko Katanec sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku.

Na natječaj se javilo 135 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Italije s ukupno 205 književnih radova (113 pjesama, 46 kratkih priča, 10 putopisa, 21 esej i 15 monodrama). Od pristiglih radova, 35 je radova (16 pjesama, 7 kratkih priča, 5 putopisa, 4 eseja i 3 monodrame) objavljeno u književnom zborniku „Istini u pohode“, a 15 je radova nagrađeno.

krajcic4kranjcic3

duhovna duhovna2 duhovna3 duhovna4 duhovna5 duhovna6 duhovna7 duhovna8 duhovna9 duhovna10 duhovna11 duhovna12 duhovna13 duhovna14 duhovna15 duhovna16 duhovna17 duhovna18 duhovna19 duhovna20 duhovna21 duhovna22 duhovna23 duhovna24 duhovna25 duhovna26 duhovna27 duhovna28 duhovna29 duhovna30 duhovna31 duhovna32 duhovna33 duhovna34 duhovna35 duhovna36 duhovna37 duhovna38 duhovna39 duhovna40 duhovna41 duhovna42 duhovna43 duhovna44 duhovna45 duhovna46 duhovna47