U Hrvatskom domu u Križevcima u subotu 30. travnja 2022. održana je završna svečanost 11. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi „Pravda će Tvoja zasjati ko svjetlost“, dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku „Potraga za pravednošću”. Nakon toga je doc. dr. sc. Martina Kolar Billege s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održala radionicu „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu” za mentore, a učiteljice Lucija Martinčić i Jelena Kuzijev za učenike.

Susret je završen posjetom grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice i biskupijskoj knjižnici. Susret su uime organizatora predvodili ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca dr. sc. Tomislav Bogdanović sa suradnicama Martinom Valec-Rebić i Danijelom Zagorec i cjelokupnim kolektivom škole, te predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” doc. dr. sc. Tanja Baran. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH predstavljala je Tajna Čorak, viša stručna suradnica u Upravi za odgoj i obrazovanje.

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Je to provda?” osvojila učenica 3. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice Sara Žulić (mentorica Slavica Švec). Druga je nagrada za pjesmu „Pravda nije pravedna” pripala Nikoli Kekezu Taribi, učeniku 8. razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca iz Križevaca (mentorica Valentina Jurišić). Treću je nagradu osvojio učenik 3. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice za pjesmu „Rečite mi po provdi ” (mentorica Slavica Švec). Nagrade za poeziju učenicama i mentorima uime pokrovitelja „Glasa Koncila”, koji je i nakladnik zbornika, uručio je Vojmil Žic.

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „To je bilo pravedno” osvojila Klara Škvorc, učenica 2. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice (mentorica Ljiljana Rinkovec). Drugu je nagradu za rad „Shvatio sam“ osvojila Ariana Kraljić, učenica 7. razreda Osnovne škole Frana Galovića iz Zagreba (mentorica Janja Škraba-Stanešić), dok je treća nagrada pripala Nikolini Halamić, učenici 6. razreda Osnovne škole Krunoslava Kutena iz Vrbovca za rad „Nova učenica” (mentorica Lorena Leljak). Nagrade za prozu uime Naklade Ljevak uručila je Anica Dominić.

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojio je učenik 3. razreda III. osnovne škole Bjelovar Mihael Topljak, (mentorica Suzana Turković). Druga nagrada za igrokaz „Tko je u pravu” pripala je Rozaliji Kušinec, učenici 8. razreda Osnovne škole Vinica (mentorica Andrijana Kušinec), a treću nagradu za igrokaz „Ako nisi pravedan, nisi ni čovjek” osvojila je učenica 6. razreda Osnovne škole Maria Martinolića Magdalena Blaić iz Maloga Lošinja (mentor Marko Karčić). Nagrade za igrokaz uime izdavačke kuće „Školska knjiga” uručila je Romina Mužinić.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Pravednost odlučuje” osvojila je Rozalija Kušinec, učenica Osnovne škole Vinica (mentorica Biserka Hudoletnjak). Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Plaća” osvojila je Lara Palić, učenica 8. razreda Osnovne škole Mate Lovraka iz Zagreba (mentorica Bernardica Mažar), dok je treću nagradu za rad „Pravednost” osvojila Mura Kanižaj, učenica 5. razreda Osnovne škole Belica (mentorica Emina Kefelja). Nagradu za likovno stvaralaštvo uime izdavačke kuće „Verbum“ uručila je Dubravka Cimić-Mores.

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade nakladničkih kuća „Alfa“, „Profil Klett“ i Ogranka Matice hrvatske u Križevcima.

Pokrovitelji završnoga susreta 11. „Dječjeg Kranjčića“ 2022. bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Školska knjiga, koja je darovala tisak knjige najuspjelijih radova, te Prigorski Media d. o. o. Doprinos organizaciji Susreta dale su križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Križevačka grkokatolička eparhija, Pučko otvoreno učilište Križevci i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2021. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ predložili su da tema ovogodišnjega natječaja bude pravednost. U Križevce su na natječaj pristigla 103 književna te 117 likovnih radova iz ukupno 65 škola s područja cijele Republike Hrvatske.

Na književni natječaj javilo se 97 učenika iz 40 škola te 1 učenik koji se na natječaj javio samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te su pristigle 53 pjesme, 45 proznih radova i 5 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 116 učenika iz 44 škole te 1 učenik koji se na natječaj javio samostalno. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Jasna Šego i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 30. travnja 2022., uz Dan grada Križevaca, nagrađena biti 23 rada, i to 17 književnih i 6 likovnih radova, a da će 33 likovna rada biti izložena na prigodnoj izložbi „Pravda će Tvoj zasjati ko svjetlost”. Za objavu u zborniku „Potraga za pravednošću“ stručno je povjerenstvo izabralo 59 književnih i 33 likovna rada.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će ove godine biti održan četrnaesti put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

Detaljnije se o svemu može doznati na mrežnoj stranici www.djecji.kranjcic.hr.

kranjcic1 kranjcic2 kranjcic3 kranjcic4 kranjcic5 kranjcic6 kranjcic7 kranjcic8 kranjcic9 kranjcic10 kranjcic11 kranjcic12 kranjcic13 kranjcic14 kranjcic15 kranjcic16 kranjcic17 kranjcic18 kranjcic19 kranjcic20 kranjcic21 kranjcic22 kranjcic23 kranjcic24 kranjcic25 kranjcic26 kranjcic27 kranjcic28 kranjcic29 kranjcic30 kranjcic31 kranjcic32 kranjcic33 kranjcic34 kranjcic35 kranjcic36 kranjcic37 kranjcic38 kranjcic39 kranjcic40 kranjcic41 kranjcic42 kranjcic43 kranjcic44 kranjcic45 kranjcic46 kranjcic47 kranjcic48 kranjcic49 kranjcic50 kranjcic51 kranjcic52 kranjcic53 kranjcic54 kranjcic55 kranjcic56 kranjcic57 kranjcic58 kranjcic59 kranjcic60 kranjcic61 kranjcic62 kranjcic63 kranjcic64 kranjcic65 kranjcic66 kranjcic67 kranjcic68 kranjcic69 kranjcic70 kranjcic71 kranjcic72 kranjcic73 kranjcic74 kranjcic75 kranjcic76 kranjcic77 kranjcic78 kranjcic79 kranjcic80 kranjcic81 kranjcic82 kranjcic83 kranjcic84 kranjcic85 kranjcic86 kranjcic87 kranjcic88 kranjcic89 kranjcic90 kranjcic91 kranjcic92