U prekrasnoj, novouređenoj kavani opatijskog secesijskog hotela Imperial, partnera događanja, u srijedu su proglašeni finalisti i pobjednici izbora Vinska Dama i Vinski Gospodin hrvatske vinske scene za 2021. godinu.

Pobjedu su odnijeli Antonella Sorgo Kozlović iz Momjana i Ivan Sladić iz Plastova kraj Skradina. Na drugom su mjestu Istrijani Izabela Vitasović i Peter Poletti, a treće su mjesto osvojili Ana Peršurić Palčić iz Istre i Franjo Kolarić iz Hrastja Plešivičkog.

Ivana Kolarić (za Franju Kolarića), Izabela Vitasović, Antonella Sorgo Kozlović, Ivan Sladić, Peter Poletti, Ana Peršurić Palčić

Zanimljivo je spomenuti da sve tri kandidatkinje za Vinsku Damu dolaze iz Istre, a Vinska Gospoda iz Zagrebačke, Istarske i Šibensko-kninske županije.

Pobjednici su osvojili besplatno sudjelovanje na  idućem Zadar Wine Festivalu te poklon pakete Barcaffè-a, Pietro&Pietro by Natura Tartufi, Aura destilerije, Miva galerije vina i Staklarne Rogaška. Kako bi im ovaj izbor ostao u dugom i lijepom sjećanju, dobili su na dar i drvene figure u obliku Vinske Dame i Vinskog Gospodina, dizajn mlade umjetnice Tomislave Akrap. Njihova je posebnost što su izrađene od slavonskog hrasta u bačvariji Srnec iz Nedelišća i paljene kao što se pali vinska bačva.

Tomislav Stiplošek i izabela Vitasovic

Prisutni su uživali u suhomesnatim i mliječnim delicijama Buretić Brega i Mljekare Latus, a da slavlje bude obilježeno baš kako treba pobrinuli su se naši vinari. Za glazbeni dio bio je zadužen Tomislav Goluban, blues glazbenik i kantautor, višestruki dobitnik Porina i brončane medalje 2021. na prestižnom natjecanju Global Music Awards.

Tko su vinari i vinarke

Vino, taj opojni napitak, nekad rezerviran samo za bogate, danas je postao neizostavan na svim feštama; uz njega se ljubi i glavu gubi.

Tomislav Stiplošek razgovara s Ivanom Kolaric iz vinarije Kolaric

Tko su vinari i vinarke, koji stoje iza sjajne ponude nekih od vrhunskih hrvatskih vina te ulažu puno ljubavi i strasti u uzgoj najboljih sorti? To je pitanje zaintrigiralo Udrugu za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) pa je 2020. godine pokrenula projekt “Vinska Dama i Vinski Gospodin”.

One najbolje ravnopravno biraju publika glasanjem za svoje favorite na stranici Udruge www.get4u.hr  i žiri koji ocjene šalje izravno uredništvu G.E.T. Reporta, organizatoru natjecanja. Nominirani su vinari i djelatnici vinarija prepoznati u javnosti, a ocjenjivali su se osobni stil, karizma, način komunikacije s medijima i publikom (uključujući javne nastupe), osobni pristup prezentaciji i marketing na društvenim mrežama.

Tomislav Goluban, Peter Poletti, Tomislav Stiplošek (organizator)

– Biti proglašena Vinskom Damom na ovom izboru znači posebno poštovanje i uvažavanje svega onoga što radimo, ne samo ja nego i cijela moja obitelj. Imamo veliku čast i moć biti ambasadori takve priče i pravi je užitak to prenijeti na naše goste, gdje god ih mi susretali: na sajmu vina, na posebnim eventima, na prezentacijskim večerama ili još bolje u našim domovina – vinarijama. Jer priča o vinu je priča o ljudima, priča o teritoriju i priča o tradiciji – rekla je Antonella Sorgo Kozlović prigodom primanja nagrade.

Na nju se nadovezao Vinski Gospodin Ivan Sladić.

Tomislav Stiplošek razgovara s Ivanom Sladićem

– Izuzetno sam ponosan što je javnost prepoznala naš dugogodišnji rad, trud i njegovanje tradicije kroz ljubav prema vinu. Posebno bih želio istaknuti važnost ovog projekta za sve mlade vinare u Hrvatskoj, koji kroz ovakve susrete i podršku mogu svakodnevno nadograđivati svoje znanje i postati ambasadori hrvatskog vina u svijetu –  kazao je.

”Željeli smo predstaviti vinare kao javne osobe koje imaju svoje pratitelje”

– Pojavilo se mnogo vinskih festivala, natjecanja i uvijek je vino u prvom planu. Mi smo željeli predstaviti ljude koji proizvode ta vina u kojima vi uživate  i omogućiti ljubiteljima vina da ih upoznaju i još više zavole kroz njihove ljudske kvalitete – dodao je organizator i idejni začetnik cijelog projekta, Tomislav Stiplošek iz Udruge G.E.T.

Svim nagrađenima iskreno čestitamo i želimo puno uspjeha u promoviranju vina i vinske kulture.

_DSC2827 Dalibor Buretić Ivan Sladić Antonella Sorgo Kozlović Izabela Vitasović, Robert Herceg (direktor hotela Kvarner i Imperial) Ana Peršurić Palčić Ana Peršurić Palčić i Dalibor Buretić Izabela Vitasovic i Tomislav Stiplosek organizator Tomislav Goluban i Tomislav Stiplošek