Javna ustanova Zeleni prsten nastavila je proslavu 15 godina rada okruglim stolom na temu invazivnih stranih vrsta znakovitog naziva „14 000 razloga za uzbunu“ i otvorenjem izložbe fotografija leptira u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Prepoznajući važnost leptira za okoliš, ravnateljica JU Zeleni prsten  Tatjana Masten Milek je naglasila: „Već nekoliko godina provodimo istraživanja dnevnih i noćnih leptira kojima se želi utvrditi brojnost vrsta i populacija, ugroženost te načini i mogućnosti zaštite. Dosadašnja istraživanja pokazala su iznimno bogatstvo s više od 1000 vrsta, zahvaljujući još uvijek velikoj raznolikosti i očuvanosti staništa u našoj županiji. Svakim istraživanjem dodatno se otkrivaju nove vrste, većinom noćne, kojih ima desetak puta više nego dnevnih.“

Fascinirani ovim šarenim letačima, oboružani znanjem i prvenstveno strpljenjem, jedan mali broj posebnih ljudi ovjekovječuje nevjerojatnu ljepotu koji leptiri posjeduju. Oni su fotografi i ljubitelji prirode – makrofotografi. Njihov rad šalje poruku o ljepoti i krhkosti stvorenja koja zaslužuju biti očuvana.

„Četiri autora kroz 40 fotografija prikazuju svu raskoš ljepote leptira koji žive na području Zagrebačke županije. Leptiri su naprosto prekrasni.  Njihova je ljepota sadržana u njihovim krilima, krhkoj građi i nježnosti, njihovom nečujnom letu, u linijama i krivuljama, teksturama i koloritu, u proporcijama tijela, krila, ticala i očiju. Sva četvorica, Vlado Pirša, Tomica Rubinić, Petar Sharpeye Sabol Kingfisher i Stanislav Gomboc, svatko na svoj način, pokušavaju nas uvjeriti u vrijednost fragilne ljepote čudesnog svijeta leptira.„ – istaknuo je fotograf i autor knjiga na temu fotografije, Davor Žerjavec u recenziji izložbe.

Leptiri, šareni maleni letači, oduvijek nas fasciniraju svojim bojama, šarama, raznolikošću i mistikom rekao je Zoran Mrdak, predsjednik Parks Dinarides – mreže zaštićenih područja koja broji više od 100 zaštićenih područja iz 8 zemalja, otvarajući izložbu. Za potpuni umjetnički dojam pobrinuli su se glumac u ulozi moderatora Janko Popović Volarić i virtuoz na gitari, Dino Jelusić.

Izložbu možete pogledati do kraja Adventa u Divljem srcu grada, 7. siječnja 2024. godine.

Nazivom „14 000 razloga za uzbunu“  upozorava se na 14 000 stranih vrsta koje su ljudskim djelovanjem unesene u Europu. Strane vrste same po sebi nisu problem, ali znanstveni podaci pokazuju da 10 – 15 % njih postaje invazivno, tj. počinje uzrokovati velike probleme za očuvanje bioraznolikosti, ali i gospodarstvo te ljudsko zdravlje.

Događaj je okupio predstavnike relevantnih institucija iz područja zaštite prirode, zaštite bilja i agronomije iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore te predstavnike organizacija civilnog društva.

Zrinka Domazetović, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je istaknula da godišnji trošak invazivnih stranih vrsta u 2019. godini iznosio više od 423 milijarde dolara, a troškovi se od 1970. godine  svake godine najmanje četverostruko uvećavaju.  Dr. sc. Dario Ivić, rukovoditelj Odjela za biljno zdravstvo u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, predstavio je sustav kontrola, karantena i obaveznih mjera kontrole štetnih organizama bilja kakav bi bilo dobro implementirat i u sustav zaštite prirode

Predsjednik organizacije Parkovi Dinarida, Zoran Mrdak, istaknuo je kako njegova organizacija okuplja preko 100 upravljača zaštićenim područjima iz 8 zemalja. Invazivne strane vrste ne poznaju granice i velik su problem u svim zemljama koje njegova organizacija okuplja, te dodao da se ovom problemu u Hrvatskoj pristupa puno ozbiljnije nego u zemljama koje nisu članice EU.

Dr. sc. Dubravka Dujmović Purgar, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavila je projekt LIFE OrnamentalIAS koji provode zajedno s JU Zeleni prsten Zagrebačke županije te još 8 partnera iz Slovenije a bavi se problematikom ukrasnih vrsta tj . njihovom rasprostanjenošću iz vrtova i parkova u prirodu, gdje rade velike štete. Luka Basrek je ispričao o iskustvima Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije u uklanjanju invazivnih stranih vrsta.

Monika Cindrić, u ime Javne ustanove Međimurska priroda, je ispričala njihova iskustva u borbi sa „zlikovcima u prirodi“. Kao pozitivan primjer istaknula je brzu reakciju na bujanje vodene salate, vrste koja se nalazi na Unijinom crnom popisu, a koju su zahvaljujući velikom trudu, ove jeseni uspjeli ukloniti vrlo brzo nakon što je zabilježena. Također je ispričala i o iskustvu uklanjanja divovskog svinjskog korova, vrste koja pri kontaktu s kožom može uzrokovati vrlo ozbiljne opekline. To su na žalost osjetili i na vlastitoj koži zbog  trenutka nedovoljnog opreza prilikom uklanjanja.

Tanja Mihinjač iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja iznijela je njihova iskustva u borbi protiv jedne od najgorih invazivnih stranih biljaka, pajasenom.

Ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, dr. sc. Tatjana Masten Milek, moderirala je ovaj okrugli stol te je iznijela zaključke koji upućuju na iznimnu važnost prevencije, a što je potvrđeno i iskustvima iz sustava zaštite bilja, ali i konkretnim iskustvima u radu institucija koje se bave zaštitom prirode. Pohvalno je što imamo sve više pozitivnih primjera u borbi protiv invazivnih vrsta i što se zahvaljujući međunarodnoj suradnji postižu sve bolji rezultati.

14 000 razloga za uzbunu (32) (Large) Izložba najljepši stanovnici planeta - autori fotografija Izložba najljepši stanovnici planeta - Dino Jelusić Izložba najljepši stanovnici planeta (5) (Large) Izložba najljepši stanovnici planeta (24) (Large) Izložba najljepši stanovnici planeta (52) (Large) Izložba najljepši stanovnici planeta- Masten Milek - Dino Jelusić Izložba najljepši stanovnici planeta- Tatjana Masten Milek