Prezentacija rezultata IV. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u Republici Hrvatskoj i dodjela nagrada proizvođačima najboljih kukuruznih silaža u Republici Hrvatskoj u 2020. godini održana je u petak na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Ivica Vranić, voditelj Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda, istaknuo je kako je ovaj projekt prepoznat kao kvalitetan i uspješan i iz godine u godinu u njemu sudjeluje sve više županija, a time i gospodarstva. -Tako je kroz 12 županija s Gradom Zagrebom bilo obuhvaćeno 270 poljoprivrednih gospodarstava. Koronavirus nam je malo poremetio ritam, pa kasnimo s prezentacijom rezultata, ali vjerujem da će sljedeće natjecanje biti kako treba i to krajem godine. -pojasnio je Vranić.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wendling istaknula je kako Osječko-baranjska županija od početaka podupire ovaj projekt. -30 posto ukupne proizvodnje mlijeka u RH proizvodi se u našoj županiji. Iako se radi mahom o velikim gospodarstvima, mi poduzimamo sve mjere kako bi vratili u funkciju mala gospodarstva. -kazala je Silvia Wendling.

Dekanica VGU Križevci Marijana Ivanek-Martinčić pozdravila je okupljene, podsjetila na povijesnu ulogu VGU kao kolijevke poljoprivrednog školstva na ovim prostorima te upoznala sa studijskim smjerovima koji se nude na ovom učilištu kao i projekte koje kao znanstvena ustanova provode.

Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a, naglasio je kako je svrha Agencije stručna pomoć poljoprivrednim proizvođačima, a s ciljem kako bi realizirali se svi strateški ciljevi unutar Ministarstva poljoprivrede. -Cilj nam je da budemo produktivni i konkurentni. Ovo natjecanje je primjer kako ćemo postići naše strateške ciljeve i da budemo što bliže europskim zemljama za kojima zaostajemo. -kazao je Karalić.

-Pozitivno je da iz godine u godinu raste broj županija koje uključuju u ovaj projekt, raste i broj uzoraka, kojih je na ovom natjecanju bilo 270 iz 12 županija. Kao Agencija dodatno smo se opremili za ovo natjecanje, pa samo tako nabavili novi uređaj za spektroskopiju, povezali smo se s laboratorijem u Nizozemskoj vezano na tumačenje rezultata i kao Agencija smo na europskoj razini za pružanje ovakvih usluga. -istaknuo je Karalić te naglasio kako se zaustavio pad broja krava i isporučene količine mlijeka.

Zlato su osvojili Mario Živković (Osječko-baranjska županija) i Mijo Pranjić (Vukovarsko-srijemska županija). Srebro su osvojili Ružica Knežević (Brodsko-posavska županija) i OPG Ivica Tadić (Brodsko-posavska županija), Obrt za poljoprivrednu proizvodnju “TONCIN” (Istarska županija), Poljoprivredno gospodarstvo Darko Popović (Varaždinska) i Milica Blanuša (Vukovarsko-srijemska županija), dok su broncu osvojili Ivan Kojadin (Virovitička-podravska) i Antun Dorić (Brodsko-posavska županija), Krešo Zadravec (Međimurska), Ivo Cvitković (Brodsko-posavska županija), Matija Vidaković (Brodsko-posavska županija), OPG Kokić (Osječko-baranjska županija), Obiteljsko gospodarstvo PETEANI (Istarska), SATNICA MILK d.o.o. (Osječko-baranjska županija), Čedo Veselinović (Vukovarsko-srijemska županija) i Ivana Frljak (Zagrebačka).

Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, zahvalila je svima na sudjelovanju kao i županiji na podršci kao i križevačkom Visokom gospodarskom učilištu na domaćinstvu te je izrazila nadu u još veći broj natjecatelja na sljedećem izdanju natjecanja.

PRO_0423PRO_0430PRO_0446PRO_0451PRO_0452PRO_0455PRO_0458PRO_0459PRO_0461PRO_0471PRO_0483PRO_0487PRO_0509PRO_0517PRO_0523PRO_0532PRO_0539PRO_0545PRO_0557PRO_0573PRO_0581PRO_0593PRO_0613PRO_0639PRO_0687PRO_0690