Dan uključivog poduzetništva, posvećen predstavljanju rezultata WeRin projekta, kojem je cilj povećati udio diplomiranih žena poduzetnica i osigurati njihovu integraciju u regionalni poduzetnički ekosustav diljem Europe te unaprijediti učinkovitost poduzetničkog obrazovanja i programa za potporu poduzetništvu s aspekta rodne perspektive, održan je u petak, 1. prosinca 2023. na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Događaj je okupio predstavnike obrazovnog sustava, potpornih poduzetničkih institucija, kao i same poduzetnice, a projektni tim s FOI-ja predstavio je rezultate projekta, radeći na unapređenju učinkovitosti poduzetničkog obrazovanja i programa podrške poduzetništvu s naglaskom na rodnim perspektivama.

Projekt trajanja 36 mjeseci započeo je u siječnju 2021., a financiran je u okviru Erasmus+ programa Europske komisije u ukupnom iznosu od  999.639,00 EUR. Projektni konzorcij sastoji se od ukupno 14 partnera, s vodećim partnerom Sveučilištem primijenjenih znanosti iz Münstera, Njemačka. Voditeljica projekta na FOI-ju je izv. prof. dr. sc. Kristina Detelj, koja je istaknula da FOI već niz godina kroz studij Ekonomika poduzetništva promovira različit set vještina koje su potrebne u poduzetničkom svijetu te da se zadnjih godina temom ravnopravnosti spolova u poduzetništvu aktivno kroz ovaj projekt bavi i Laboratorij za poduzetništvo.

„Radili smo različita istraživanja te pokušavamo kroz edukacijski sustav i povezivanje dionika iz cijelog poduzetničkog ekosustava vidjeti kako bi regije mogle učiniti sustav poduzetništva takvim da se žene osjete pozvanije ući u taj svijet, jer ih je prema sadašnjim brojkama od 3 do 4 puta manje od muškaraca poduzetnika na globalnoj razini. Također smo kroz istraživanja utvrdili da je problem i uključivanje drugih podzastupljenih skupina u poduzetništvo, a naši partneri iz Njemačke, Nizozemske i Irske su primijetili i jako velik problem kada govorimo o manjinama i tzv. migrantskom poduzetništvu, dok je u Hrvatskoj problematično i uključivanje mladih u svijet poduzetništva. Svim tim problemima bavili smo se u okviru ovog projekta“- poručila je Detelj.

U sklopu konferencije održana je panel rasprava o Uključivosti hrvatskog poduzetničkog ekosustava u kojoj su sudjelovali: prof. dr. sc. Nina Begicevic Ređep, profesorica na FOI-ju i voditeljica Laboratorija za strateško planiranje FOI-ja te voditeljica projekta Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, Lana Velimirović Vukalović, voditeljica POU Varaždin i voditeljica Akademije za poduzetništvo i poduzetnica, Emilija Stručić, savjetnica u Tehnološkom parku Varaždin i predsjednica uprave poduzeća Infodesign, Darinka Bistrović, osnivačica i direktorica poduzeća didacta advance d.o.o. Čakovec, Petra Jukić, poduzetnica i blogerica (Ljepota čitanja) i Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Nastavnici i poduzetnici su se uključili i u interaktivniju radionicu za nastavnike u području poduzetničke edukacije, gdje su mogli upoznati WeRLearnin pristup i alate (WeRin Tolbox) te razmijeniti svoja dosadašnja iskustva.

Više informacija o WeRin projektu pronađite ovdje.

Dan-ukljucivog-poduzetnistva (1) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (2) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (3) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (4)

Dan-ukljucivog-poduzetnistva (5)

???

Dan-ukljucivog-poduzetnistva (6) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (7) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (8) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (9) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (10) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (11) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (12) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (13) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (14) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (15) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (16) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (17) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (18) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (19) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (20) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (21) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (22) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (23) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (24) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (25) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (26) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (27) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (28) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (29)

Dan-ukljucivog-poduzetnistva (30)

???

Dan-ukljucivog-poduzetnistva (31) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (32) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (33) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (34) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (35) Dan-ukljucivog-poduzetnistva (36)