Na Europskom prvenstvu robotičara u Hannoveru koje se održavalo od 13. do 16. lipnja 2024., koprivnički robotičari ostvarili su odlične rezultate pokazavši da se mogu natjecati sa robotičarima iz raznih europskih zemalja. Najveće europsko natjecanje robotičara na jednom je mjestu okupilo preko 400 natjecatelja u 140 timova iz više od 20 zemalja koji su se natjecali u 13 različitih kategorija.

Članovi ekipe ZTK KOPRIVNICA su Marija Oštrkapa i Ivan Kišićek. Oni su polaznici sekcije Robotika u Zajednici tehničke kulture Grada Koprivnice i učenici su 6. razreda osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“. Mentori učenicima su Maja Treščec i Boris Tonc.

Natjecanje je bilo izrazito teško i izazovno, trajalo je 4 dana tijekom kojih su učenici 8 do 9 sati dnevno pripremali, testirali, sastavljali i programirali robota da prati zadanu stazu i spasi „žrtvu“ u predviđenom prostoru.

Marija i Ivan su se dosta dobro snašli i osvojili odlično 18. mjesto. U kategorijama Rescue Line i Rescue Line Entry se natjecalo ukupno 52 ekipe.

Zadnjeg dana natjecanja određeni su super timovi te je naša ekipa spojena s ekipom iz Mađarske. Brzo su se upoznali i sklopili prijateljstvo te su riješili zadani zadatak i osvojili visoko 5. mjesto.

„Neizmjerno smo zahvalni našem Gradu koji je prepoznao naše robotičare i podržao naš odlazak na tako dalek, zahtjevan i skup put. Zahvaljujemo se predsjedniku Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice Nedjeljku Crljenu i tajnici Ljubici Cedar kao i ravnatelju OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Darku Sočevu na pomoći i savjetima kod organizacije puta. Veliko hvala našim sponzorima, a to su: Podravka koja uvijek podržava lokalnu zajednicu svojim donacijama i Bioter koji prepoznaje koliko je važno da se djeca bave robotikom. Hvala roditeljima naših učenika koji nas prate i podržavaju. Svojom donacijom pomogao nam je i naš bivši robotičar Vito Matiša i njegovi roditelji kojima zahvaljujemo“, istaknuo je mentor Boris Tonc.

Povodom ovog velikog uspjeha, predsjednik Republike Zoran Milanović primio je utorak, 18. lipnja u Uredu predsjednika Republike učenike i njihove mentore koji su sudjelovali na ovogodišnjem Europskom RoboCup Junior natjecanju iz robotike.

Predsjednik Republike čestitao je svim sudionicima natjecanja, a posebno dobitnicima nagrada koji su mu potom i predstavili nagrađene radove, a zlatnom medaljom nagrađeni roboti-nogometaši i „zaigrali“ su nogomet u Uredu Predsjednika. Dva robota-nogometaša opremljena su kamerama i senzorima kako bi mogli pratiti loptu, na njihovom razvoju radilo se dvije godine i u cijelosti su hrvatski dizajn, pohvalili su se njihovi kreatori.

Sekciju Robotike iz Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice, predstavljali su mentori Boris Tonc i Maja Treščec te učenici Marija Oštrkapa i Ivan Kišićek.

Robocup Ztk Kc Robocup Ztk Kc 02 Robocup Ztk Kc 03