[FOTO] Međunarodni dan turističkih vodiča obilježen u Križevcima

29. veljače 2020. Autor: prigorski.hr Križevci [FOTO] Međunarodni dan turističkih vodiča obilježen u Križevcima

foto: Zdenko Balog


Kao i proteklih godina, Turistička zajednica Grada Križevaca se i ove godine pridružila obilježavanju Međunarodnog dana turističkih vodiča.

Ove godine, zbog poklapanja sa vikendom Fašnika, nekoliko dana kasnije. Direktorica TZ Križevaca, Olinka Gjigas, podsjeća:

– Akcija je nastala spontano u Beču, kada su turistički vodiči odlučili u “mrtvoj sezoni” svojim sugrađanima pokloniti razgled grada u svrhu boljeg upoznavanja svojeg grada, a potom se ista akcija proširila i na druge gradove, pa ju obilježavamo i mi u Križevcima.

U Križevcima ima nekoliko turističkih vodiča, a od licenciranih vodiča za Koprivničko-križevačku županiju na ovosubotnjoj akciji bili su ovdje Ottone Novosel, Antun Gold i Krunoslav Đurec.

Uz pratnju Križevačke djevojačke straže, koja redovito prati događaj – a i sama je određeni turistički brand Grada – mnoštvo zainteresiranih građana imala je priliku jedan dan u svom gradu kao turisti razgledati crkvu Svetog Križa, Gradski muzej, Katedralu, te ostale gradske znamenitosti.

Podsjećamo, aktualni zakon i pravilnik veoma su nepovoljni po domaće turističke vodiče, a već godinama kasni izrada novog pravilnika koji bi regulirao djelatnost vodiča, ispite, te konačno i nacionalnu licencu, koja bi domaće vodiče izjednačila sa inozemnima, koji kad dođu u Hrvatsku, su u znatno povoljnijem položaju od domaćih.

Još uvijek vodič u Hrvatskoj mora polagati posebne ispite za pojedine županije, te u cijeloj Hrvatskoj ima na prste nabrojati vodiča koji imaju mogućnost voditi grupe po čitavoj Hrvatskoj.

Nažalost, strukovne su udruge usitnjene na gradove i županije te nemaju pojedinačno dovoljnu snagu da izvrše potreban pritisak prema zakonodavcu da se ovaj dospjeli problem konačno regulira.