[FOTO] Matija Palčić – “Veliko je novo malo”

23. ožujka 2019. Autor: prigorski.hr Križevci [FOTO] Matija Palčić – “Veliko je novo malo”


Ovogodišnje, petnaesto po redu izdanje križevačkog CultureShock festivala donosi među ostalim programima i dvije izložbe. Prva od njih, izložba ‘Veliko je novo malo’ križevačkog slikara Matije Palčića otvorena je ovog petka na posudbenom odjelu Gradske knjižnice u Križevcima.

Matija Palčić nije likovnjak po struci, njegov je likovni rad nastao iz ljubavi i mladenačkog impulsa koji ga potiče da se izražava na ovaj način. Predgovaračica izložbe, Kristina Vuković dobro zamjećuje Palčićevu vezanost uz minimalizam Novih tendencija i Exata polovice prošlog stoljeća, kada je Zagreb bio u vrhu likovnih zbivanja šire regije.

No, Palčić je istovremeno i dijete novog naraštaja, novih tehnologija i promišljanja o životu na nov način. Tako će se uz neskrivene likovne citate Srneca, Knifera i drugih velikana hrvatske likovne scene, kao nit vodilja ipak provlačiti percepcija svijeta kroz nove tehnologije, kako u likovnom idiomu, tako i u semantici Palčićevih radova.

Specifična tehnika izvrnutih vrijednosti svjetla i sjene (bijeli crtež na crnom papiru), iziskuje mnogo više truda i pažnje pa kroz to navodi autora na dublje likovno promišljanje.

U Knjižnici okupio se velik broj poklonika likovne umjetnosti, a prigodnim je riječima izložbu otvorila Gordana Juran Ratković.

Zdenko Balog/prigorski.hr

Facebook Comments