Na letjelištu Danica pored Koprivnice održava se XI. Državno prvenstvo te otvoreni kup u zrakoplovnom jedriličarstvu.

Ovo je drugi put da je Aeroklub Krila Koprivnice domaćin Državnog prvenstva, nakon 2018. godine kada je postavljena i visoka ljestvica u organizaciji natjecanja ovog tipa. Na natjecanju sudjeluju piloti iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije.

Glavni ciljevi ovog natjecanja su popularizacija letačkih sportova, ali i demonstracija sposobnosti pilota i njihovih jedrilica.

drzavno jedrilicarsko prvenstvo (12)

Natjecanje se provodi tako da motorni zrakoplov opremljen zaprežnom kukom vuče jedrilicu do određene visine, a nakon otkačivanja jedrilica nastavlja samostalni let bez pomoći motora.

Svaki dan natjecanja određuje se točke koje piloti moraju obići, a najveći broj bodova osvaja onaj koji je u najkraćem vremenu odradi dnevni zadatak. Kako jedrilice nemaju pogonski motor te se u potpunosti oslanjaju na termička strujanja zraka, na ovakvim natjecanjima često se događa da su piloti primorani sletjeti na okolne livade i oranice.

Natjecanje će trajati tjedan dana.

drzavno jedrilicarsko prvenstvo (6) created by dji cameradrzavno jedrilicarsko prvenstvo (3) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (4) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (5) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (6) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (7) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (8) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (9) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (10) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (11)