Na letjeli┼ítu Danica pored Koprivnice odr┼żava se XI. Dr┼żavno prvenstvo te otvoreni kup u zrakoplovnom jedrili─Źarstvu.

Ovo je drugi put da je Aeroklub Krila Koprivnice doma─çin Dr┼żavnog prvenstva, nakon 2018. godine kada je postavljena i visoka ljestvica u organizaciji natjecanja ovog tipa. Na natjecanju sudjeluju piloti iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije.

Glavni ciljevi ovog natjecanja su popularizacija leta─Źkih sportova, ali i demonstracija sposobnosti pilota i njihovih jedrilica.

drzavno jedrilicarsko prvenstvo (12)

Natjecanje se provodi tako da motorni zrakoplov opremljen zapre┼żnom kukom vu─Źe jedrilicu do odre─Ĺene visine, a nakon otka─Źivanja jedrilica nastavlja samostalni let bez pomo─çi motora.

Svaki dan natjecanja odre─Ĺuje se to─Źke koje piloti moraju obi─çi, a najve─çi broj bodova osvaja onaj koji je u najkra─çem vremenu odradi dnevni zadatak. Kako jedrilice nemaju pogonski motor te se u potpunosti oslanjaju na termi─Źka strujanja zraka, na ovakvim natjecanjima ─Źesto se doga─Ĺa da su piloti primorani sletjeti na okolne livade i oranice.

Natjecanje ─çe trajati tjedan dana.

drzavno jedrilicarsko prvenstvo (6) created by dji cameradrzavno jedrilicarsko prvenstvo (3) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (4) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (5) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (6) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (7) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (8) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (9) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (10) drzavno jedrilicarsko prvenstvo (11)