„Zdravo je jesti zelje jer od njega rastemo“ – složno su odgovorili Lavići iz Dječjeg vrtića „Varaždin“ objekt Aleja koji su se ove godine okušali u sadnji Varaždinskog zelja. Riječ je o aktivnosti koja se provodi u sklopu dugogodišnjeg projekta ”Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije” Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, a čiji je cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani već u najmlađoj dobi.

– Varaždinska županija može se pohvaliti s 10 zaštićenih proizvoda na nacionalnoj ili EU razini, a među njima je i Varaždinsko zelje koje je Europska komisija 2017. zaštitila oznakom izvornosti na razini Europske unije. Upravo tu ljubav prema autohtonim proizvodima, tradiciju uzgoja želimo prenijeti i na naše najmlađe i uvijek nam je drago kada se djeca uključe u naše projekte. Djeca ovdje, kroz igru i zabavu uče o sadnji Varaždinskog zelja, borave na svježem zraku, a ujedno vide i kako je raditi na polju. Mislim da je to odličan način kako djeci približiti rad na zemlji, ali ih naučiti koji su to naši proizvodi, kako bi kasnije u životu kao potrošači, davali prednost upravo „domaćem“, autohtonom kvalitetnom proizvodu za kojeg se zna proces proizvodnje, izvornost, podrijetlo – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec zahvalivši se čuvarici sjemena Varaždinskog zelja ujedno i predsjednici Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije Mariji Cafuk koja je i ovog puta, u suradnji s pročelnikom za poljoprivredu dr. sc. Dragutinom Vincekom organizirala ovaj događaj.

Odgojiteljica savjetnica u predškolskoj grupi „Lavići“ Tatjana Kelnerić istaknula je kako u vrtiću naglasak stavljaju na održivi razvoj i zdravu prehranu, te je ova sadnja zelja samo nadogradnja onoga što rade s djecom.

– Riječ je o djeci koja dolaze iz samog centra grada i često nemaju mogućnost doći na polje, upoznati se s presadnicama, vidjeti kako se zelje sadi, kako biljke rastu na polju i mislim da je ovo bilo neprocjenjivo iskustvo za naše mališane. Mi u vrtiću puno pažnje posvećujemo zdravom načinu života, što uključuje i zdravu prehranu. Puno o njoj pričamo, imamo zdrave jelovnike koji uključuje i zelje, posebice u zimskim mjesecima jer je bogato vitaminom C, a veseli nas to da djeca zelje volje jesti – rekla je Tatjana Kelnerić.

Čuvaricu sjemena Varaždinskog zelja Mariju Cafuk posebno vesele događaji koji uključuju djecu i njihov rad na polju.

– Neka djeca se prvi put susreću sa zemljom, sadnicama, a danas smo im htjeli predočiti početak proizvodnje Varaždinskog zelja, od sjemena, do sadnje presadnica i djeca su doslovno uživala, bilo ih je po cijeloj oranici. Najvažnije nam je da djeci pokažemo da glavica zelja nije narasla na policama u dućanu, već da je uzgoj zelja jedan dugotrajan proces koji uključuje puno ljubavi, ali i posvećenost radu na zemlji – zaključila je Marija Cafuk zahvalivši se odgojiteljicama i djeci koji su se ove godine uključila u sadnju Varaždinskog zelja.

Sadnja Varazdinskog Zelja (2) Sadnja Varazdinskog Zelja (3) Sadnja Varazdinskog Zelja (4) Sadnja Varazdinskog Zelja (5) Sadnja Varazdinskog Zelja (6) Sadnja Varazdinskog Zelja (7) Sadnja Varazdinskog Zelja (8) Sadnja Varazdinskog Zelja (9) Sadnja Varazdinskog Zelja (10) Sadnja Varazdinskog Zelja (11) Sadnja Varazdinskog Zelja (12) Sadnja Varazdinskog Zelja (13) Sadnja Varazdinskog Zelja (14) Sadnja Varazdinskog Zelja (15) Sadnja Varazdinskog Zelja (16) Sadnja Varazdinskog Zelja (17) Sadnja Varazdinskog Zelja (18) Sadnja Varazdinskog Zelja (19) Sadnja Varazdinskog Zelja (20) Sadnja Varazdinskog Zelja (21)