U petak, 24 veljače, održano je novo izdanje kviza za srednjoškolce KviZorama. Ovaj atraktivni program u sklopu projekta Svih 5 za 5 organiziraju udruge K.V.A.R.K. i Vrtuljak iz Križevaca. Bila je to prilika da doznamo više o radu vrijedne, ali manje poznate mlade udruge Vrtuljak.

Nataša Mustić, tajnica udruge Vrtuljak rekla nam je više o ovoj mladoj udruzi. – Udruga je osnovana 2015. godine, a bavimo se djecom, mladima i obitelji. puni naziv udruge je Centar za promicanje zdravog razvoja djece mladih i obitelji, odnosno skraćeno Vrtuljak. Naša je udruga osnovana jer smo smatrali da u našoj zajednici ima premalo stručnjaka iz pomagajućih struka, posebno logopedije, psihologije i pedagogije. Organizirali smo se i krenuli u akcije orijentirane na djecu, mlade i obitelj s te pomagačke strane koja nedostaje u lokalnoj zajednici – istaknula je Nataša Mustić.

Tara Medaković, predsjednica udruge, govorila je o dosadašnjoj djelatnosti. – Prvi projekt Udruge bio je sa djecom i roditeljima iz jednoroditeljskih obitleji, Zavrti za obitelj. Projekt je nastao zbog našeg prepoznavanja manjka rada sa jednoroditeljskim obiteljima i potrebe da se više radi s takvim obiteljima. Projekt je provođen kroz tri mjeseca, i to kroz radionice i igraonice za djecu, kao i radionice za roditelje. Vidjeli smo veliki odaziv i veliki pomak u radu s obiteljima. Surađivali smo i s drugim udrugama i institucijama kompatibilnim s našim aktivnostima, Udrugom Hera, Centrom za socijalnu skrb i osnovnim školama grada. Bila je to prilika da predstavimo ciljeve i aktivnosti naše mlade udruge u gradu – kazala je Tara Medaković.

kvizorama

Ivona Hrg, potpredsjednica Udruge, govorila je o projektu Svih 5 za 5, kao i o večerašnjem kvizu: Prepoznali smo da u našoj zajednici fali više aktivnosti za mlade, te da je potrebno ponuditi im sadržaje za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena. Namjera nam je osmisliti sadržaje koji bi bili kvalitetni i sadržajno ispunjeni, a da mladi u njima istovremeno uživaju, da su im privlačni. Tako smo došli na ideju ovog kviza jer smo i sami polazili na slične pub-kvizove. Obratili smo se udruzi K.V.A.R.K., koji su odmah prihvatili ideju.

Tako je nastao projekt Svih 5 za 5, u sklopu kojeg su dvije aktivnosti. Jedna je kviz, koji je brendiran pod imenom KviZorama, te ćemo ga pod ovim prepoznatljivim obliku dalje razvijati. Druga aktivnost je Parlaonica u koju uključujemo mlade, kako bi nam oni iznijeli svoje stavove i da s njima obradimo teme koje su za njih zanimljive i važne. Na taj način uče kritičko mišljenje, uče slušati jedni druge, uče se toleranciji i kulturi komunikacije – rekla je Ivona Hrg.

kvizorama1

Denis Lalić, član udruge i zadužen je za provedbu projekta Svih 5 za 5. – Mi u tim godinama nismo imali slične sadržaje, te smo zbog toga odlučili da im ponudimo nešto novo, sadržaje poput kviza i Parlaonice. Danas sam u ulozi voditelja KviZorame, sastavljam pitanja i vodim natjecanje. Kviz je prilagođen srednjoškolcima s pitanjima opće kulture, ali zabavnog karaktera. Također, održali smo jednu Parlaonicu, koja je pobudila velik interes među srednjoškolcima. Tema Parlaonice bila je ostati u Hrvatskoj ili otići – rekao je Denis Lalić.

Ivona Hrg je dodala kako su krenuli u projekt kviza bez ikakvih pretpostavki, sa svojim iskustvom. – Nismo mogli znati hoće li mladi prepoznati i hoće li pobuditi interes. Na prvom kvizu imali smo jedanaest ekipa, a na ovaj kviz prijavilo se 17 ekipa. Zbog toga smo i promijenili sustav natjecanja: u tri kviza se skupljaju bodovi, svaki puta pobjednik dobije neku nagradu, ali se još na kraju traži i ukupni pobjednik. Tu će biti i veća nagrada. To je za njih dodatna motivacija – rekla je.

Tara Medaković je napomenula kako se sedamnaest ekipa, svaka po četiri člana sakupilo velikom brzinom. – To nas je ugodno iznenadilo. Ovdje se pokazalo kako su oni u stanju primjenjivati stečena znanja i izvan škole i u okruženju koje ih veseli – zaključila je.
U vedrom, ali ozbiljnom natjecateljskom ugođaju, nakon što su pokupljeni svi mobiteli natjecatelja, ekipe su odgovarale na neka lakša i neka manje laka pitanja. Ipak, pokazalo se da zapravo nema ‘lakih’ pitanja, da su se ekipe spoticale i na mnoge ‘zicere’. Za glazbeni ugođaj pobrinula se DJ Kluba Iva Tkalec.

kvizorama2kvizorama4kvizorama5kvizorama6kvizorama7kvizorama8kvizorama9kvizorama10kvizorama11kvizorama12kvizorama13kvizorama14kvizorama15kvizorama16kvizorama17kvizorama18kvizorama19kvizorama20kvizorama21

Zdenko Balog/prigorski.hr