U Klubu kulture u Križevcima večeras je otvorena skupna izložba radova škole crtanja i slikanja za djecu, koju već više godina u gradu vodi kipar i likovni pedagog Igor Brkić. O izložbi, te o ovoj školi, zamolili smo Igora Brkića za kraću izjavu:

‘Svake godine tražimo neki dobar termin za ovu godišnju izložbu. Izložba traje već nekoliko godina, kao inicijativa za jednu dječju galeriju, po čemu smo svakako raritetni. Iz godine u godinu broj djece raste, a mislim da je predbožićno vrijeme najbolje odabrano.
Kao i sve dobre priče i ova je krenula spontano.

Prije nekoliko godina bilo je svega desetak djece, taj broj raste eksponencijalno, tako da ove godine imamo četrdeset i šest malih izlagača. Svakako ovaj prostor, Klub kulture postaje tijesan i ako se ovaj trend nastavi nisam siguran kada će nam prostor postati jednostavno tijesan.

To je svakako dobro. Mislim da je jedinstven primjer da se ovako vodi računa o dječjoj umjetnosti. Nisam slučajno rekao ‘dječja umjetnost’, jer je to jedna tendencija da se počne govoriti baš tako, u Japanu se na primjer govori o dječjoj umjetnosti, ne o dječjem crtanju i slikanju.
Možda netko od njih i odabere taj put, i ja ću biti sretan ako kroz nekoliko godina jedno dijete koje pohađa ovu školu odabere likovnu akademiju. To će biti uspjeh ove škole.

Djeca su poput najbolje gline, njih se može oblikovati i oni znaju slušati i učiti. Samo moraju imati stručno vodstvo. Pored mene tu su dvije kolegice, također su završile likovnu akademiju, tako da smo mi pripremljeni za svaki izazov od strane djece. Posvećujemo se svakom djetetu, jer to nije redovita nastava, tako da imamo prostora i vremena za pojedinačni pristup’ – rekao je Igor Brkić.

Na otvorenju okupio se velik broj posjetilaca, obitelji malih izlagača, ali i drugih znatiželjnika. Na inicijativu dogradonačelnika Križevaca Tomislava Katanovića, izložbu su otvorili tri najmlađa izlagača.
Malo ugođaja otvorenja možete pogledati ovdje i po našem dobrom običaju – slobodno se naluknite!

izlozba izlozba1 izlozba2 izlozba3 izlozba5 izlozba6 izlozba7 izlozba8 izlozba9 izlozba10 izlozba11 izlozba12

Zdenko Balog/prigorski.hr