Danas je u križevačkom  Razvojnom centru i tehnološkom parku održana početna konferencija projekata „Uspostavljanje sustava za korištenje geotermalne energije na području grada Križevaca“ i „Izrada tehničke dokumentacija za korištenje geotermalne energije na području grada Križevaca“.

Nositelj ova dva projekta je Grad Križevci, dok su partneri Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci te tvrtka EFLA Consulting Engineers iz Islanda.

Na početku konferencije, okupljenima seobratio gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, pozdravivši veleposlanstvo Kraljevine Norveške, predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja, predstavnike Energetskog instituta Hrvoje Požar, kao i predstavnike službi i institucija s kojima Grad na ovome projektu surađuje.

PRO_3381

– Od iznimnog su značaja ovi projekti za daljnji razvoj Grada i za sve ciljeve, pogotovo one strateške koje smo si zadali u narednom desetljeću. Oba projekta su kruna svih istraživačkih radova i tehničke dokumentacije koju očekujemo, a sve kako bismo krenuli korak bliže cilju, da imamo sustav grijanja javnih zgrada iz geotermalnih potencijala. Nadamo se kako će se to pokazati mogućim, a naša težnja ovom projektu i svim onima koji će slijediti nakon izrade tehničke dokumentacije, trebala bi biti gotova do 2030. kada smo si zadali cilj da želimo postati energetski neovisan grad. To je u našim strateškim odrednicama, odnosno u Planu razvoja grada 2021-2030. Sve naše inicijative idu u tom smjeru – kazao je križevački gradonačelnik te dodao kako vjeruje da će se projekti uspješno realizirati.

PRO_3378

Detalje o samome projektu iznijela je Sonja Živković, predstavnica Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji je partner Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u provođenju Programa „Energije i klimatske promjene“.

-Uspješna prijava geotermalnih projekata na području grada Križevaca rezultat je predanog rada njihovih zaposlenika koji već više od desetljeća rade na projektu geotermalnog grijanja iz obnovljivih izvora energije. Nadamo se da će implementacija ovih projekata dati zamah u uspostavljanju nove energetske slike Grada Križevaca. U implementaciji vam želimo puno uspjeha. Stručnjaci iz Instituta pružat će vam maksimalnu podršku prilikom provedbe te se veselimo fazi monitoringa projekta, koje će vjerujem, uspješno biti implementiran do kraja travnja 2024. godine – izjavila je predstavnica Energetskog instituta.

PRO_3383

Predstavnik upravitelja Programa „Energije i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Lovre Karamarko pohvalio je Grad Križevce.

-Vi ste svojevrsni raritet i za vas su dodijeljena dva ugovora. To je samo potvrda koliko predano je stručni tim vašeg Grada radio i to nam svakako pruža zalog za budućnost uz stručno vodstvo, vaš ekipirani tim, ciljeve koji su postavljeni, indikatore koji su nam jasni i viziju geotermalne energije koju predstavlja plan razvoja vašeg Grada. Tu je prilika da se zahvalim kolegama iz zemalja donora, jer bitan element ovog Programa je bilateralna suradnja – kazao je Karamarko ispred upravitelja programa, posebno pozdravivši Veleposlanstvo Kraljevine Norveške.

PRO_3395

Videopozivom javili su se predstavnici partnera na projektu iz tvtke EFLA Consulting Engineers, specijalizirani u području iskorištavanja geotermalne energije.

PRO_3398

Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup kazao je kako su oba projekta financirana iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014-2021. iz Programa „Energija i klimatske programe“.

-Naše komunalno poduzeće ima koncesiju na istražne radove na bušotini Križevčanka 1. Svrha samog projekta je korištenje geotermalnog potencijala u energetske svrhe za grijanje postojećih objekata u javnom vlasništvu koji se nalaze u neposrednoj blizini postojeće bušotine, kao i za potencijalno komercijalno korištenje. Pored bušotine Križevčanka 1 nalazi se niz javnih objekata poput Visokog gospodarskog učilišta, osnovnih i srednjih škola, sportske dvorane, gradskih bazena pa je planirano korištenje energetskih potencijala same bušotine za grijanje postojećih, a možda i budućih objekata koji su planirani našim prostornim planom i GUP-om na navedenom području – najavio je pročelnik.

PRO_3404

Tehničke detalje projekta predstavila je Nikolina Stipić, ispred Komunalnog poduzeća Križevci.

-1986. godine je izbušena bušotina Križevčanka 1. 1989. i 2008. bušotina je bila podvrgnuta raznim ispitivanjima. Kod tih ispitivanja dobili smo podatke o bušotini, o njezinoj temperaturi koja je izrazito dobra: 68 °C. Oba puta su kod probne eksploatacije bila prekratka ispitivanja i zbog neadekvatne crpne pumpe, nije se moglo utvrditi stvarno ležište te koje su njezine proizvodne mogućnosti. No, iz ovih projekata uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije, pokušavamo utvrditi koji je njezin stvarni potencijal. Probna eksploatacija će se odraditi u periodu od 15 dana kada će se konstantno crpiti geotermalna voda, pratit će se parametri koji se zbivaju u tom ležištu. Na osnovu tih parametara izradit će se elaborat o rezervama. One će nam reći koje su mogućnosti bušotine i koja je njezina stvarna energetska snaga – završno je kazala na konferenciji predstavnica Komunalnog poduzeća Križevci.

PRO_3431

Projekti će se provoditi paralelno jedan uz drugi. Razdoblje provedbe oba projekta je od 25. svibnja 2022. do 30. travnja 2024. Ukupna vrijednost projekta „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Grada Križevaca“ iznosi 410.400, 00 eura. Ukupna vrijednost projekta „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ iznosi 507.580,00 eura.

Konferenciji je prisustvovala zamjenica Veleposlanika Kraljevine Norveške Homma Latif, predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar Tomislav Đurić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marcela Andreata Koren, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Danijel Šaško, načelnik Općine Gornja Rijeka Darko Fištrović, načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, direktor Komunalnog poduzeća Križevci Martin Kozjak te direktorica Križevačkog poduzetničkog centra Jelena Velić.

PRO_3366 PRO_3368 PRO_3369 PRO_3370 PRO_3373 PRO_3376 PRO_3390 PRO_3414