U Kneževom dvoru, u gradu Pagu, otvorena je samostalna izložba umjetničkog nakita križevačke umjetnice Božice Petković pod nazivom – Srebrni most. Ovo joj je već peta samostalna izložba, a inspiraciju za ime izložbe dobila je kada je napravila ogrlicu s motivima gradskog mosta Paga koji je prije nekoliko godina obnovljen i koji je atrakcija grada Paga.

Dizajniranju i izradi nakita povećana je od 2010. godine. Oblikovanje nakita u srebru učila je u Otvorenom ateljeu Lumezi pod vodstvom Lazera Roka Lumezija, a Program za dizajn i oblikovanje suvremenog nakita završava 2012. godine u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, kod Davora Šuka.

– Od 2013. do 2015. članica sam udruge Klub prijatelja nakita u čijem radu sam aktivno sudjelovala i izlagala na zajedničkim izložbama i umjetničkim sajmovima. Izrađujem unikatni nakit uglavnom od plemenitih kovina, a rado svoj nakit obogaćujem i drugim materijalima iz prirode kao što su plod hrasta medunca, kamen, školjka, drvo vrbe, lijeska, vinova loza Prije dvije godine postala sam članica ULUPUH-a – rekla je Božica Petković.

Božica je odrasla u Prigorju, život ju je poslovno vezao za Zagreb, no ljubav prema moru koju je stekla još u djetinjstvu se nije mogla zatomiti pa su često njeni motivi vezani uz život ljudi uz more ili morski biljni i životinjski svijet. Križevci, rodno mjesto umjetnice i Pag, u kojem umjetnica boravi dugi niz ljeta, imaju zajednički nazivnik – tradicija vrsnog čipkarstva. Tako su nastali radovi inspirirani tkanjem ribarskih mreža.

Izložba u Kneževom dvoru traje do 12. kolovoza.

petkovic-pag-01 petkovic-pag-02 petkovic-pag-03 petkovic-pag-04 petkovic-pag-05