[FOTO] Križevački vinari sudjelovali na stručnoj edukaciji u Baranji i Iloku

27. kolovoza 2019. Autor: prigorski.hr Gastro kutak [FOTO] Križevački vinari sudjelovali na stručnoj edukaciji u Baranji i Iloku


Udruga vinogradara i vinara Bilikum Križevci u svom djelokrugu rada ima za cilj edukaciju članova na području križevačko-kalničkog vinogorja. Osim organizacije stručnih predavanja u vinogradima svojih članova i zimskih predavanja u zatvorenim prostorima, udruga organizira i stručna predavanja u vinorodnim područjima Republike Hrvatske i izvan granica Lijepe naše.

Tako je UVV Bilikum 24. i 25. kolovoza posjetio vinorodno područje Baranje i Iloka s ciljem novih spoznaja o uzgoju vinove loze, proizvodnji grožđa i vina. Prvog dana posjetila je vinariju Sabo Atile u Karancu gdje su uživali u obilasku podruma i vinograda, a u nastavku edukacije kušali su vina koja se nalaze u proizvodnji i prodaji (muškat ottonel, graševina, pinot bijeli, frankovka rose, cuve crni – merlot, cabernet, frankovka, frankovku i merlot). Vinarija Sabo posjeduje 4 hektara vinograda, a sveukupno obrađuju 1000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Završetkom degustacije u vinarij Sabo posjetili su vinariju Kalazić koja svoju proizvodnju grožđa i vina na površini od 18 ha vinograda temelji na ekološkom uzgoju odnosno sredstva za zaštitu vinove loze u tijeku njenog vegetacijskog perioda koristi isključivo prema međunarodnim standardima ekološke proizvodnje.

U vinariji Kalazić kušali su njihova ekološki proizvedena vina, te razgovarali o mogućnosti buduće suradnje odnosno stručnih predavanja iz područja zaštite vinograda sa ekološki prihvatljivim preparatima. Vinarija Kalazić u svojim podrumima njeguje graševinu, chardonnay, sauvignon, rajnski rizling, traminac, pinot bijeli, pinot sivi, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, pinot crni i frankovku rose.

U kasnim popodnevnim satima obišli su vinariju Jozić, koji su napravili uspješan spoj svojih vina sa baranjskom kuhinjom odnosno primjer dobre prakse uspješnog spajanja proizvodnje, tradicije i ugodstiteljske ponude. Vinarija Jozić u svojoj proizvodnji i u ponudi kroz vinoteku ima graševinu, pinot sivi, chardonnay, sauvignon, rose frankovka, cabernet sauvignon, cuvee (cabernet sauvignon, cabernet franc i pinot crni) i baranjski šiler (kupaža frankovke i cabernet sauvignona).

Sljedeći dan 25. kolovoza 2019. UVV Bilikum uputila se u smjeru Iloka u posjet vinarij Papak i Iločkim podrumima. U prijepodnevnim satima posjetili su proizvodne površine i podrum vinarije Papak, te se upoznali sa načinom proizvodnje grožđa i vina na 13 hektara vinograda. Vinograd je smješten na zapadnim obroncima Fruške gore, na Radošu ili Radoškom brdu. Obitelj Papak od sortimenta uzgaja graševinu, traminac, rizling rajnski, chardonnay, cabernet sauvignon i cabernet franc. U proizvodnju su uključeni svi članovi obitelji, a otac Mladen Papak sudjeluje na organoleptičkim ocjenjivanjima vina na području Republike Hrvatske.

Završetkom obilaska i degustacije vina u vinariji Papak uputili su se u poznate Iločke podrume koji svoju proizvodnju baziraju na 330 ha vlastitih i 660 ha vinograda od kooperanata. Proizvodnja vina bazira iz rimskog doba. Prvi podrum za proizvodnju i čuvanje vina izgrađen je 1450. godine te od tada počinje proizvodnja vina, čuvanje i plasman na tržište. Na ovom području uslijed svih ratnih događanja proizvodnja nikada nije obustavljena, a za vrijeme Domovinskog rata osvajači nisu prepoznali vrijednost zlatne kapljice već su cjelokupnu količinu vina ispekli u rakiju. Zahvaljući podrumaru i enologu uspjelo se sačuvati arhivsko vino tako što je on jedan dio podruma preko noći sakrio iza zida odnosno zazidao.

Nakon povratka u povijest i upoznavanje s trenutnim iskustvima u proizvodnji vina na području Baranje i Iloka Udruga vinogradara i vinara Bilkum Križevci vratila se kući obogaćena za nove spoznaje.

prigorski.hr

Facebook Comments