Na 21. međunarodnom festivalu čipke u Halašu od 6. do 8. svibnja Križevce je predstavljala čunčana čipka Emine Baričević.

Halaš (Kiskunhalas) se nalazi u jugoistočnoj Mađarskoj u Bačko-kiškunskoj županiji, a čipka zauzima važno mjesto u životu grada. Halaška čipka je vrlo delikatna i posebna, radi se iglom, a ove godine slavi 120 godina postojanja. Tom su prigodom, kao počasne gošće, na festival pozvane sve hrvatske čipke.

cuncana cipka madjarska (5)

Uz lepoglavsku, pašku i hvarsku čipku (koje su na UNESCOvom popisu nematerijalne kulturne baštine) Hrvatsku su predstavljale i čipke iz Križevaca, Sikirevaca, Primoštena, Trga kraj Ozlja, Splita i Svete Marije.

Bila je to prilika za razmjenu ideja, iskustava, različitih tehnika izrade čipke, ali posebno za predstavljanje svoje čipke i svoga grada.

cuncana cipka madjarska (7)

Iako je čunčana čipka iz Križevaca mlada, već je imala velik broj predstavljanja – u Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji i diljem Hrvatske, čime se polako stvara jedna nova, lijepa tradicija.

cuncana cipka madjarska (4) cuncana cipka madjarska (2) cuncana cipka madjarska (1) cuncana cipka madjarska (8) cuncana cipka madjarska (9)FOTO