🖼️ Korak po korak, kap po kap – voda će napokon poteći selima do Apatovca

29. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci 🖼️ Korak po korak, kap po kap – voda će napokon poteći selima do Apatovca


Nakon održanog sastanka u Hrvatskim vodama, 28. svibnja 2020., a sukladno dogovoru za terenski obilazak izgradnje vodoopskrbnog sustava od Svete Helene do Apatovca, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić organizirao je danas obilazak na nekoliko gradilišta.

Održan je obilazak radova crpne stanice Sveta Helena, vodospreme Glogovnica i trase Jarčani- Apatovec.

Radove su obišli i križevački saborski zastupnik Branko Hrg, gradski pročelnik Krešimir Brunović, direktorica Vodnih usluga Helena Kralj Brlek i gradski vijećnici Stjepan Peršin i Đuro Klopotan.

Helena Kralj Brlek kazala nam je kako se radovi odvijaju prema predviđenoj dinamici. – Ovih 5,4 km od ulaza u Apatovec, pa do križanja Jarčani – Marinovec je pri završetku. Investicija u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna se realizira.

Vodosprema Glogovnica, kapaciteta 10 kubika će biti gotova kroz 10-ak dana. Precrpna stanica u Svetoj Heleni, koja će opskrbljivati cijele ovo područje, bit će gotova kroz mjesec i pol dana. Ona će opskrbljivati ovo područje Gornje i Donje Glogovnice, Jarčane, Marinovac, Mičijevac, Vojakovac i ostala naselja na tom području. Cjelokupna investicija iznosi 11 milijuna kuna, a sufinancirana je 80 posto od strane Hrvatskih voda, a 20 posto je osigurano od strane Grada Križevaca – poručila je.

Stjepan Peršin je istaknuo kako je lijepo danas biti ovdje i vidjeti da radovi napreduju i da su pred samim završetkom. -Vjerujem da se za “velku mešu” budemo podružili gospodin Davor Vukmirić, saborski zastupnik Branko Hrg i naš gradonačelnik kao i svi koji su sudjelovali u ovom projektu. Nadam se da će do onda Apatovec dobiti vodu kao i ostala naselja koja će redom biti spojena. Hvala gospodinu Vukmiriću koji daje svoj veliki doprinos u ovome – kazao je.

Đuro Klopotan je napomenuo kako treba biti i dalje uporan. -Moramo se osloniti na Hrvatske vode, koje daju jako puno. Ja ću biti najsretniji kada voda poteče, nadam se kroz godinu dana za sve, i onda da možemo reći ‘Sad je gotovo, voda je tu.’ – naglasio je.

Krešimir Brunović je napomenuo kako Grad prati projekt sa svojim učešćem. -U proračunu smo osigurali preko 1,5 milijuna kuna. Radove provode Vodne usluge Križevci, a radovi bi trebali biti gotovi početkom jeseni. Ti radovi uključuju crpnu stanicu u Svetoj Heleni, Apatovcu, vodospremi u Glogovnici kao i pripadajući vodovod – rekao je.

Davor Vukmirić je rekao kako su neki mediji plasirali dezinformacije. – Pisali su dezinformacije o odgovornosti Hrvatski voda, generalnog direktora Zorana Đurokovića, mene osobno, ali i rada cijele Vlade i premijera Andreja Plenkovića, a na tragu vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda, koje su napravljene i u kontekstu redovnih programa i u kontekstu velikih aglomeracija.

Rekao sam da ću svaki mjesec dolaziti ovdje i dolazim. Nisu Križevci daleko kilometrima, a još manje od srca. Vezan sam za ovaj kraj. Tu je cijeli tim ljudi, a među njima i moj dragi prijatelj i saborski zastupnik Branko Hrg.

Između 15. i 20. srpnja bit ću opet ovdje, bez obzira tko je na godišnjem, a tko nije. Bez obzira na implikacije da mi obilazimo zbog izbora i da je to samo priča.  Volio bih da je ovdje i gradonačelnik sa zamjenicima. Zadovoljan sam s dinamikom radova i drago mi je da dobar dio radova radi i Gradska firma Grad-Kom.

Danas ide javna objava za aglomeraciju. Neopisiv je trud koji smo napravili da su aglomeracije Bjelovar, Koprivnica, koja je bila vrlo upitna, da se spasi i projekt aglomeracije u Križevcima. Ako neće biti problema oko javne nabave da na jesen krenu i radovi.

Hvala Branku Hrgu, jer da nije bilo njega ne bi bilo ni aglomeracije. To može netko tumačiti ovako ili onako, sa simpatijom ili antipatijom. Međutim, obilazeći danas ove radove komentirali smo, kao zdravi ljudi, s kakvim se problemima susrećemo u našim vertikalama, piramidama odlučivanja. Pa onda si zamislite što je sve bilo potrebno učiniti da se ovaj projekt provede, kojega je Mladen Kešer doveo u pitanje, a vrijedan je 260 milijuna kuna – poručio je.

Branko Hrg je istaknuo da država nema prosperitet dok se mješalice ne vrte.

-Radovat ću se uvijek dok bude bagera, kao što je ovaj ovdje pored vodovoda, i na brzoj cesti od Križevaca do Koprivnice. Zadovoljan sam s onim što sam danas vidio.

Čestitam direktorici Vodnih usluga, zahvala naravno i Gradu Križevcima, ali prvenstveno Hrvatskim vodama na čelu s generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem i zamjenikom Davorom Vukmirićem, gdje smo dobili zeleno svjetlo da krenemo u ovom pravcu.

Jest da se dugo čekalo, a nakon što je “Kukuriku Vlada” 2012. godine zaustavila ovaj projekt vodoopskrbe Apatovca i to nakon što je odrađen sekundarni vod.

Evo sada smo nakon 2-2,5 godine rada na ovom projektu riješili da će uz Apatovec biti riješena i ostala sela. Uvjeren sam da ćemo na jesen raditi i vodovod prema Ivancu i Marinovcu – zaključio je Hrg.

Facebook Comments