[FOTO] Kardinal Bozanić sudjelovao na ekumenskoj molitvi u Sabornome hramu Preobraženja Gospodnjega

24. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Vjera [FOTO] Kardinal Bozanić sudjelovao na ekumenskoj molitvi u Sabornome hramu Preobraženja Gospodnjega


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovao je u četvrtak 23. siječnja 2020. godine u sklopu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana na ekumenskoj molitvi u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjega na Cvjetnome trgu u Zagrebu, javljaju iz Zagrebačke nadbiskupije.

Uz domaćina susreta mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Srpske pravoslavne crkve nj. preosv. Porfirija Perića u slavlju su sudjelovali nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj gosp. Branko Berić, predsjednik Saveza baptističkih crkva u Republici Hrvatskoj pastor Ivica Horvat te apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić kao i članovi Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog na čelu s predsjednikom preč. dr. sc. Marijanom Franjčićem.

Slavlje je započelo Večernjim bogosluženjem poprazništva Bogojavljenja i spomena prepodobnog Teodosija Velikog osnivača Opštežića. Po završetku Bogosluženja i molitve vjernika čije su zazive čitali uz mitropolita Perića, kardinal Bozanić, biskup Berić i pastor Horvat, uslijedili su prigodni govori.

Prvi se okupljenima obratio mitropolit Perić. Citirajući riječi apostola Pavla, da je sada sve i u svima Krist, naglasio je da nas je Gospodin pozvao na zajedništvo različitih.

– A te različitosti nama ljudima nisu ništa drugo nego izraz Božjega čovjekoljublja, da bismo mi, imajući svatko svoju posebnost kao svoj dar i svoj pečat, surađujući s Bogom umnažali te darove i onda ih darovali jedni drugima. Darujući i primajući, dobili smo mogućnost obogaćivati druge i biti obogaćeni njima. Gospodin je i Kraljevstvo nebesko doveo u našu vezu s drugima, nazivajući svakoga drugog našim bližnjim – kazao je.

Nakon mitropolita Perića, okupljenima se obratio kardinal Bozanić.

– Ovih smo dana svjedoci jednog hoda i to molitvenog hoda. Rekao bi papa Franjo – okuplja se Božji narod sabran iz različitih naroda. Ovi dani Molitvene osmine za jedinstvo kršćana govore i posvješćuju da svi zajedno pripadamo istom Gospodinu. Ujedno nas podsjećaju da se što više približimo Kristu koji je prvi molio da svi budemo jedno. I što se više približimo toj Kristovoj molitvi, toliko smo više i mi Kristovi. Zato ne možemo biti vjernici kršćani ako se ne priključimo Isusovoj molitvi – rekao je.

Dodao je kako moramo vjerovati da se i ovime nešto događa. Da i ovo zajedništvo večeras i ovih dana po našim crkvama govori o približavanju i Bog svoje čini.

– Ne možemo prognozirati, ali ono što nam je dano i na što smo pozvani, da svatko u svom zvanju više raste u svetosti, čini nas Bogu bližima i jedne drugima. Kad je čovjek blizu Bogu, bliz je i bratu čovjeku, osjeća u svom srcu jedan duboki mir, osjeća da je ispunio smisao svoga života – rekao je Kardinal.

Molitvena osmina nastavlja se u petak 24. siječnja u 19 sati ekumenskom molitvom za jedinstvo kršćana u Zagrebu, u bogoslužnom prostoru Baptističke Crkve (Radićeva ulica 30, u blizini Kamenitih vrata). U subotu 25. siječnja u 18.30 sati euharistijsko slavlje s molitvom za jedinstvo kršćana i prigodnom homilijom bit će u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici (Augusta Šenoe 4).