Kulturno umjetničko društvo „Prigorec“ održalo je u subotu navečer u Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu radionicu i izložbu pod nazivom „Tragovi zaborava“.

Radionica i izložba održani su pod vodstvom etnologinje i više kustosice Muzeja grada Koprivnice Vesne Peršić Kovač. Izložba narodnih nošnji uključila je cjelovit prikaz tradicijskog odijevanja Svetog Petra Orehovca i okolice, a ovom su se prilikom sačuvani i rekonstruirani predmeti po prvi puta predstavili javnosti.

radionica folklor (12)

Članovi KUD-a Prigorec predano rade na očuvanju tradicijske kulturne baštine, a na projektu „Kuća ideja-prostor zajedništva“, čiji su ujedno i nositelj, unazad godinu dana aktivno su provodili radionice s ciljem promicanja folklornog bogatstva orehovečkog kraja.

Spomenuta izložba rezultat je istraživanja i napora te je svojevrsna kruna i lijep završetak ciklusu od deset radionica pod nazivom „Očuvanje kulturnog blaga“. Zahvaljujući uspješnim istraživanjima i rekonstrukcijama tradicijskog odijevanja, Orehovčani su spasili svoju narodnu nošnju od zaborava te će je moći prenositi u nasljeđe novim generacijama.

radionica folklor (1)

Radionica i izložba „Tragovi zaborava“ sufinancirane su sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”.

Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

radionica folklor (10) radionica folklor (9) radionica folklor (8) radionica folklor (7) radionica folklor (6) radionica folklor (5) radionica folklor (4) radionica folklor (3) radionica folklor (2)

Ova i radionica bile su u potpunosti besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost, kao i sve prethodne radionice u aranžmanu KUD-a Prigorec. Sadržaj ovog izvješća isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.