[FOTO] Iskopali 57 mrtvih u grobnici veličine 180 kvadrata: ‘Državno odvjetništvo ishodilo je nalog za provođenje ekshumacije’

19. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Crna kronika [FOTO] Iskopali 57 mrtvih u grobnici veličine 180 kvadrata: ‘Državno odvjetništvo ishodilo je nalog za provođenje ekshumacije’

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska


U tri tjedna rada ekshumirani su posmrtni ostaci 57 osoba pri čemu se njihovim pregledom utvrdilo da njih 53 potječu iz razdoblja Drugog svjetskog rata

Kroz protekla tri tjedna, počevši od 24. veljače do 16. ožujka 2020. Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Policijskom upravom bjelovarsko-bilogorskom provela je opsežno terensko istraživanje i ekshumaciju na lokaciji Tomašica, Grad Garešnica, ističu na stranicama PU bjelovarsko-bilogorske.

Već prvoga dana probnim iskapanjima pronađeni su posmrtni ostaci. Županijsko je državno odvjetništvo u Bjelovaru ishodilo nalog nadležnog suca istrage Županijskog suda u Bjelovaru za provođenje ekshumacije.

Ranije prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi upućivala su na postojanje masovne grobnice žrtava Drugog svjetskog rata.

Pregledom 546 m2 terena potvrđeno je postojanje masovne grobnice. U početnoj fazi rada utvrđene su dimenzije grobnice odnosno njena površina od oko 180 kvadratnih metara te se pristupilo obradi grobnice po svim pravilima struke.

U tri tjedna rada ekshumirani su posmrtni ostaci 57 osoba pri čemu se njihovim pregledom utvrdilo da njih 53 potječu iz razdoblja Drugog svjetskog rata dok je za četiri posmrtna ostatka utvrđeno da potječu iz ranijeg vremenskog razdoblja budući da se na navedenom području ranijih godina protezalo staro mjesno groblje.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

 

Tijekom terenskih istraživanja Stjepan Sučić, pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale zajedno s Josipom Bilandžijom gradonačelnikom Garešnice održao je sastanak s ciljem upoznavanja metodologije rada te je gradonačelniku skrenuta pozornost na zakonsku obvezu jedinica lokalne samouprave na čijem se području posmrtni ostaci pronađu.

Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja propisuje izgradnju grobnog mjesta u sklopu gradskog ili mjesnog groblja kako bi ekshumirani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja mogli biti dostojni i trajno sahranjeni.

Pomoćnik ministra Sučić i gradonačelnik Bilandžija postigli su načelni dogovor oko izgradnje grobnice.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u svom postupanju uvijek se vodi općim ciljem, a to je pravo žrtve na dostojan ukop.

S obzirom na to da su poduzete opsežne i složene aktivnosti Ministarstvu hrvatskih branitelja na uspješnom provođenju aktivnosti svoj veliki doprinos dali su policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske te Policijske postaje Garešnica.

Traganje za posmrtnim ostacima žrtava Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja složen je proces koji zahtijeva zajednički i sustavan međuresorni pristup u svrhu postizanja konačnog cilja, pronalaska posmrtnih ostataka stradalih žrtava.

Facebook Comments