[FOTO] Glavni koprivnički trg zablistao mimozama: ‘Koprivničko-križevačka županija predvodnik je u procijepljenosti protiv HPV-a’

25. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno [FOTO] Glavni koprivnički trg zablistao mimozama: ‘Koprivničko-križevačka županija predvodnik je u procijepljenosti protiv HPV-a’


Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije organizirala je danas obilježavanje 13. Dana mimoza. Riječ je o humanitarnoj akciji u kojoj se već 13 godina u cijeloj Hrvatskoj pokušava senzibilizirati javnost na problem raka vrata maternice. Godišnje, u Hrvatskoj oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena. Unatoč činjenici da je ovo jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo, koje dokazano vjerojatnost obolijevanja svodi na minimum.

Dr. Marija Sačer istaknula je kako 10-ak godina sustane edukacije roditelja i učenika urodile su plodom te kako je Koprivničko-križevačka županija prva u hrvatskoj po postotku cijepljenosti.

-Edukacija je najbitniji dio priče. Drago mi je što je naš rad imao odjeka te da je upravo naša sredina prednjači u postotku cijepljenosti koji iznosi 66 posto djece. Cijepljenje je neobavezno, tako da je to veliki uspjeh. Kada smo krenuli, cijepljenje se plaćalo tek su pojedini gradovi plačali za svoje stanovnike. Dok sada cijepljenje plača država za svu djecu do 15 godina – kazala je Sačer te zaključila kako je su za visoki postotak cjepljenosti zaslužni brojni faktori od doktora školske medicine pa sve do naše Lige protiv raka.