Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia na čelu s predsjednikom Mirkom Devčićem upriličilo je u petak prijem i obilazak za brojne uvažene goste.

Staru Kapelu posjetili su Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj, načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša, direktor Ante Grizelj te predstavnici Bjelovarskog sajma. Nakon uvodnog radnog sastanaka okupljeni su posjetili farmu Salers obitelji Perčec u Komuševcu, gdje se pridružio i čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak. Potom je uzgojni rad i napredak pasmine prezentirao voditelj uzgojnog programa Salers pasmine Željko Picig (HAPIH).

Veleposlanik Fabien Fieschi izrazio je zadovoljstvo viđenim, pohvalio rad udruženja i uzgajivača te istaknuo kako vjeruje da će se francusko-hrvatska suradnja nastaviti i dalje.

Načelnik Tomislav Okroša rekao je kako je prekrasno biti ponovo biti kod predsjednika Udruge Salers Croatia Mirka Devčića. -Danas nas je posjetila francuska delegacija na čelu s veleposlanikom Francuske u RH. Sa mnom je u delegaciji bio i Ante Grizelj, direktor dubravske komunalne tvrtke i dugogodišnji veterinar. Uvjerili smo se u prirodno okruženje i na uzgoj Salers pasmine. Moram pohvaliti odličnu suradnju Udruge Salers Croatia s Općinom Dubrava, ali i s Francuskom. Radi se na poboljšanju uzgoja i vidljivosti Salers goveda. Stara Kapela ima 49 kućanstava te ima po broju stanovnika najbolji uzgoj vrhunskih goveda po broju stanovnika – rekao je Okroša.

Dario Biškup, voditelj marketinga na Bjelovarskom sajmu kazao je kako su raspravljali o jednom velikom događaju za Bjelovarski sajam. -Svake godine imamo državu partnera, gdje se i promoviraju njihove tvrtke i proizvodi. Taj međunarodni štih pokušavamo svake godine proširiti. Francuska kao najveća poljoprivredna zemlja u Europi je jedan vrhunac tog projekta država partner. Krenuli smo u realne razrade tog partnerstva. Jako smo zadovoljni s održanim sastankom, jer smo im prikazali videa i brojke i reakcije su pozitivne – kazao je Biškup i dodao kako se istovremeno pripremaju za jesenski i proljetni sajam.

Predsjednik Salers Croatia Mirko Devčić rekao je kako je do ove suradnje došlo kao posljedica dugogodišnjih odnosa s partnerima iz Francuske. -Zajednička je inicijativa da bi na sljedećem Proljetnom Bjelovarskom sajmu Francuska bila zemlja partner. To bi bila promocija sajma i uzgoja. Glavne teme su bile unaprijeđenje uzgoja, podrška i implementacija uzgajivačima – rekao je Devčić i napomenuo kako ga raduje povećanje broja uzgajivača Salers pasmine goveda. -Vjerujem da će biti još veći broj uzgajivača u sustavu krava – tele, posebice zbog isplativosti. Udruženje se približava uzgajivačima u suradnji sa HAPIH-om i francuskim partnerima. Otvoreni smo novim uzgajivačima i pomoći ćemo im u početku uzgoja. Od 2009. godine kada je uzgoj ove pasmine krenuo pa sve do danas nitko nije odustao – zaključio je Devčić.

Dsc 8265 Dsc 8284 Dsc 8285 Dsc 8298 Dsc 8311 Dsc 8316 Dsc 8317 Dsc 8320 Dsc 8336 Dsc 8339 Dsc 8342 Dsc 8351 Dsc 8354 Dsc 8361 Dsc 8378 Dsc 8386 Dsc 8400