Galerija „Vjekoslav Karas“ Muzeja grada Karlovca uoči Međunarodnog dana muzeja ugostila je vrsnog likovnog umjetnika, slikara hiperralista Zorana Homena iz Križevaca.

U programu otvorenja izložbe uz autora su sudjelovali ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić, voditeljica Gradske galerije “Vjekoslav Karas” Aleksandra Goreta, a izložbu je otvorio predsjednik karlovačkoga Gradskog vijeća Marin Svetić.

Zoran Homen se slikarstvom bavi više od 50 godina, tijekom kojih je izlagao na 15 samostalnih i više od 100 skupnih izložbi. Slike mu se nalaze u nekoliko muzeja i galerija te u mnogim privatnim kolekcijama. Slika mrtve prirode, pejsaže i portrete u hiperrealističkom stilu. Likovna kritika svrstava ga u istaknutog predstavnika tog stila u Hrvatskoj. Poseban opus čine slike sakralne tematike. Oko 70 takvih radova nalazi se u brojnim crkvama i samostanima diljem Hrvatske.

U Karlovcu Homen prikazuje četiri pravca vlastitog slikarstva kroz 44 izabrana rada. More, mrtve prirode, portreti i zime. Različiti motivi govore o izuzetnoj sposobnosti materijalizacije vode, kamena, snijega, plodova, riba, predmeta i lica.

Izložba ostaje otvorena do 25. lipnja 2023., a financijski ju podupire Grad Karlovac.

Među sjajnim djelima posebno je okupljene dojmila slika križevačkog vladike Milana Stipića. Spomenimo da su na otvorenje izložbe u Karlovac došli i brojni članovi Križevačkog likovnog kruga.

homen17

homen homen1 homen2 homen3 homen4 homen5 homen6 homen7 homen8 homen9 homen10 homen11 homen12 homen13

homen15 homen16