5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Danas je u Križevcima u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem lampaša kod spomenika prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ratnom vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga u Domovinskom ratu.

Mate Babić je rekao kako je na današnji dan prije 27 godina oslobođen hrvatski kraljevski grad Knin. -Bilo je samo hipotetsko pitanje tko će prvi ući u grad, Varaždinci – pripadnici 7. gardijske brigade ili pripadnici 4. gardijske brigade. Taj dan je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnost i Danom hrvatskih branitelja. Na kninskoj tvrđavi zavijorila je hrvatska zastava, a idućeg dana predsjednik RH u nazočnosti ministra obrane Gojka Šuška i osloboditelja poljubio je zastavu kao znak konačne pobjede nad srpskim agresorom. Operacija “Oluja” dala je konačni mir na našim prostorima.

Značajno je da su napokon i međunarodni čimbenici shvatili hrvatske težnje i žrtvu za slobodu i suverenu Republiku Hrvatsku. Svakako je za to najzaslužniji pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman koji je uspio ujediniti sve domoljubne i rodoljubne građane za otpor agresoru. Ljudske i materijalne žrtve bile su ogromne, ali poznata je uzrečica da nikad nikome nitko nije poklonio slobodu. Krvavo smo je platili i zato je moramo čuvati i odavati počast onima koji su najviše doprinijeli povijesnim nastojanjima da budemo svoji na svome.

Svojom vizijom i djelima i svojim životom tome je najviše doprinio dr. Franjo Tuđman. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odajmo mu počast i svim hrvatskim braniteljima, svim poginulim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima te svim ranjenicima i traumatiziranim braniteljima – rekao je Babić i dodao da će vijence položiti Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Gradski odbor HDZ-a, predstavnici Lipe i HDS-a.

Molitvu je predvodio župnik Dominik Jaić.

vijenci-tudjman-01 vijenci-tudjman-02 vijenci-tudjman-03 vijenci-tudjman-04 vijenci-tudjman-05 vijenci-tudjman-06 vijenci-tudjman-07 vijenci-tudjman-08 vijenci-tudjman-09 vijenci-tudjman-10 vijenci-tudjman-11 vijenci-tudjman-12 vijenci-tudjman-13 vijenci-tudjman-14 vijenci-tudjman-15 vijenci-tudjman-16 vijenci-tudjman-17 vijenci-tudjman-18 vijenci-tudjman-19 vijenci-tudjman-20