Članovi Kulturno-umjetničkog društva Grgur Karlovčan u subotu su, 30. travnja, u Vatrogasnom domu u Kalinovcu proveli projekt „40 godina KUD-a Grgur Karlovčan“.

Projekt je financiran sredstvima Općine Kalinovac. Naime prvi nastup KUD-a bio 6. ožujka 1982. u Zadružnom domu u Kalinovcu. Tada su bile tri skupine: dramska, pjevački zbor i folklorna grupa s članovima koji su popisani, a koji su se međusobno izmjenjivale u sve stri skupine.

kud grgur karlovčan (10)

To su bile slijedeće članice: Kucelj Marija, Ferenčić Slavica, Dorčec Katica, List Ljiljana, Paviša Slava, belobrk Marta, Šijanec Zdenka, Matica Ivka, Pavlović Marija, Rogoz Ankica, Patačko Nada, Ljubica Petrokov, Katica Međurečan, Nada List, Ljubica Bazijanec, Ana Manolić, Ljubica Pantelić, Duška Krnjak, Ankica Brlek, Marta Rakitničan, Vlasta Golubić, Nadica Kajba, Marija Đipalo, Anđelka Dautanec, Cila Dautanec, Milica Matijević, Cecilija Nikša, Marija Šokec, Nada Božo, Božica Đođ, Marija Živko.

Glazbena pratnja za nastup bili su: Ivan Belobrk, Stanko Muktić, Ivan Počepan, Branko Patačko i Ivan Gašparić.

Dramsku skupinu vodile su Marta Rakitničan, pjevački zbor Marija Rabađija i folklornu Milica Matijević, sve tri tadašnje učiteljice u školi Kalinovac.

kud grgur karlovčan (11)

Na proslavu su bile pozvane samo prve članice i dio njih se rado odazvao kao i pozvani gosti, ispred Općine Kalinovac potpredsjednik Općinskog vijeća Franjo Dautanec, ispred Kulturne udruge Tomislav Franjić Branko Vrabčević i PZ Kalinovac Milek Markač.

– Zahvaljujem na dolasku i lijepim čestitkama kao i želji za dobrom suradnjom koju imamo sa svima. Zahvaljujem i Pekari Dergez, Ivanki Dergez, koja nas je sponzorirala za dio naručene torte, koja je izmamila oduševljenje na sam izgled, ali i nepce – rekla je predsjednica KUD-a Jasminka Miklić.

kud grgur karlovčan (4)

Na proslavi su sve članice dobile znak pažnje, dok je najduže po stažu u KUD-u Marija Pavlović svih 40. godina dobila sat i cvijeće.

– Pokojnih smo se isto sjetili te smo voditeljima kao i tajniku Tomislavu Franjiću bez kojeg ne bismo znali sve to zapalili lampaš, a svim ostalim članovima smo zapalili pod križem na groblju u Kalinovcu. Hvala svima koji cijene i prate naš trud, jer dobili smo poruku čestitke i iz daleke Južnoafričke Republike od vlč. Darija Paviše – poručila je.

kud grgur karlovčan (12) kud grgur karlovčan (1) kud grgur karlovčan (9) kud grgur karlovčan (8) kud grgur karlovčan (7) kud grgur karlovčan (6) kud grgur karlovčan (5) kud grgur karlovčan (3)