[FOTO] Branko Hrg ugostio križevačke obrtnike u Hrvatskom saboru

26. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Križevci [FOTO] Branko Hrg ugostio križevačke obrtnike u Hrvatskom saboru

Foto: G. Obran


Križevački obrtnici, njih sedmero, sudjelovalo je jučer u posjeti Hrvatskom saboru u Zagrebu, gdje ih je ugostio saborski zastupnik HDS-a Branko Hrg i gdje su zajedno s njim, odradili sastanak s potpredsjednikom Sabora, Željkom Reinerom (HDZ) te Darinkom Kosorom (HSLS) koji je predsjednik Saborskog odbora za gospodarstvo.

Cilj sastanka bio je pobliže upoznati mjerodavne sa problemima s kojima se susreću obrtnici. Ispred udruženja obrtnika križevci, koje je i organiziralo ovaj posjet, bile su tajnica udruženja, Marija Škrlec i predsjednica Jasna Preradović, inače vlasnica frizerskog salona Anarcis. Uz njih, prisustvovali su još: vlasnica obrta Korner Nadica Zemun, vlasnica obrta Čarobna heklica Mihaela Kalamiza, vlasnica obrta Huten Lidija Sokač-Huten, vlasnica obrta Olimp Sanja Šelendić, te vlasnik obrta Servis kućanskih aparata Marijan Huzjak i vlasnik obrta Hle-Mar Marijan Hlebić.

– Drago mi je što imamo priliku sjesti i porazgovarati o problemima koji muče obrtnike jer duboko vjerujem da u Hrvatskoj obrtnici i mali poduzetnici su ono što bi trebalo nositi naše gospodarstvo. Nisam ja to izmislio jer dovoljno je sjetiti se Italije, koja je nakon Drugog svjetskog rata bila iznimno siromašna, čak siromašnija i od Hrvatske, sve dok 60-ih godina nije oko 10.000 obrta pokrenulo svoj biznis – kazao je potpredsjednik Sabora Reiner.

Na tragu toga govorio je i Darinko Kosor istaknuvši kako je i sam krenuo kao mali poduzetnik pa su mu itekako poznate boljke koje takav posao nosi. Naveo je nekoliko primjera gdje se pokušava izaći današnjim obrtnicima u susret, te što se s njegove pozicije kao predsjednika Saborskog odbora za gospodarstvo može učiniti, a također je i poslušao nekoliko prijedloga križevačkih obrtnika.

– Po meni je jedan od najvećih problema siva i crna zona rada. Npr. imao sam dva zaposlenika koji su otišli od mene i sada na crno postavljaju krovove u istom područje gdje i ja radim plaćajući sve moguće doprinose, poreze i namete pa je nemoguće da budem konkurentan – objasnio je Marijan Hlebić i dodao kako bi se po njegovu mišljenju trebalo kažnjavati investitore koji unajmljivanju izvođače na crno, a ne samo izvođače rekavši kako su za njih kazne premale u odnosu na moguću zaradu.

Jasna Preradović pak je navela primjer jedne djevojke koja je krenula u frizersku školu, no zbog obiteljske situacije preusmjerila se u trgovačku. Nakon toga, kao nezaposlena trgovkinja dobila je mogućnost od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za prekvalifikaciju za frizera.

– S naše strane smo sve odradili jer smo htjeli zaposliti tu djevojku i ona je htjela to raditi, no na kraju se ispostavilo da nam zbog deficitarnog zanimanja nisu to omogućili. I danas ta cura ne radi kao trgovac za što je završila školu, nego kao konobar, a mogla joj se ispuniti želja da bude frizer – kazala je.

Marija Škrlec u svojem je izlaganju ukratko predstavila povijest križevačkog udruženja obrtnika, pritom navodeći nekoliko konkretnih situacija koje su danas aktualne u obrtništvu, ako je odmažu u njihovom radu.

– Ukucavanje ure u porezni sustav za malog obrtnika koji u biti plaća porez na plaćenoj realizaciji je totalna glupost jer tko će dati obrtniku račun ako ga nije platio. Ne vidim zašto su male obrtnike uključili u taj sustav. Jasno mi je za poduzeća koja imaju drugačiji sistem plaćanja – rekla je.

Na kraju sastanka dogovoreno je kako će se pokušati poraditi na sazivanju tematske sjednice Odbora za gospodarstvo na kojem bi se mogli iznijeti svi problemi koji muče obrtnike te za iste i pronaći rješenje.

go/prigorski.hr

Facebook Comments