Na današnji dan Crkva slavi utjelovljenje Jedinorođenoga Sina Božjega, Njegove Riječi po kojoj je sve stvoreno. On je “radi nas ljudi i radi našega spasenja” postao čovjekom da nas otkupi od ropstva grijeha i uvede u svoje divno Kraljevstvo.

Božićnu liturgiju u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima predvodio je mons. Milan Stipić, biskup Križevačke eparhije, koji je u propovijedi kazao kako današnjim danom slavimo Isusovo rođenje u tijelu. -Ovo je dvostruka reakcija Boga prema čovjeku i čovjeka prema Bogu. Bog više nije mogao gledati kako đavao muči čovječanski rod, pa je odlučio intervenirati u korist čovjeka, odlučio je učiniti nešto za nas – kazao je mons. Stipić dodavši kako nam povijest pokazuje kako je čovjek sve činio kako bi bio bliže Bogu i tragao je za vječnošću.

IMG_0950

-Svi su tragali za Bogom, koji je onda odlučio da više ne moramo tragati za njim, nego će On doći k nama. Došao je i rodio se kao jedan od nas. Bog ima iskustvo i zna što znači biti čovjek. On je na svojoj koži osjeti naš vlastiti ljudski životom, sa svim njegovim prednostima i nedostacima, sa svim bolima i sa svim poteškoćama. On nije došao u obitelj učenog čovjeka niti u obitelj vjerskog velikodostojnika, cara, kralja ili kneza, nego je došao u tesarovu obitelj -rekao je mons. Stipić.

-Rodio se u spilji i na taj način je pokazao koje su njegove životne norme, kojima je učio sve nas kada je porastao. Kako su anđeli slavili Isusovo rođenje, tako mi danas u Božjemu hramu slavimo njegovo rođenje, jer se rodio radi nas. U ono vrijeme su stranci znali da se rodio kralj, koji će biti iznad svih drugih kraljevstva. Međutim, nisu oni točno znali što će to biti. Oni vjerojatno nisu ni vidjeli za svojeg zemaljskog života Isusa i kako čini razna čuda. Ali, Isus Krist je ipak njih privukao sebi – objasnio je mons. Stipić.

IMG_0954

-Mi smo danas i oni stanovnici u Betlehemu. Za nekoga je to blizak, a za nekoga dalek događaj, netko ga neće ni primijetiti, a onaj koji ga primijeti, koji ga uoči, njemu će donijeti jako puno. Krist donosi jako puno, ako smo spremni i otvoreni za njegovu radost. Neka ovaj Blagdan Božića bude blagdan radosti. Zaboravimo svoje poteškoće, svoje tragedije, svoje probleme, zaboravimo i situaciju u kojoj se nalazi cijeli svijet, barem danas. Dovoljno je samo upaliti televiziju i nagledati se zla ne samo za godinu, nego za deset godina -istaknuo je mons. Stipić.

-Radujemo se danas, jer se Krist rodio. Ako postoji rješenje za sve ljudske nevolje, onda se to rješenje rađa danas, jedna osoba koja svojim životom, svojim evanđeljem nudi potpuno rješenje  za sve čovjekove probleme, od bolesti, krize, gladi, rata, straha, smrti od svega. To rješenje nije knjiga, nije filozofija, to rješenje je konkretna osoba, Isus Krist. Neka vam Kristovo rođenje donese obilje radosti u vaš život – zaključio je u homiliji mons. Stipić.

IMG_0934 IMG_0936 IMG_0938 IMG_0940 IMG_0941

IMG_0921 IMG_0923 IMG_0925 IMG_0926 IMG_0928 IMG_0929 IMG_0930 IMG_0931 IMG_0932 IMG_0933 IMG_0944 IMG_0946 IMG_0957