Posljednji programi ovogodi┼ínjeg SUFFEST 2020 festivala u Kri┼żevcima, odvijali su se u subotu u ve─Źernjim satima u Galeriji K2. bio je to zapravo jedinstveni program koji se sastojao od otvorenja izlo┼żbe, dva performansa, jednog predavanja / sje─çanja i projekcija kratkih filmova. Zajedni─Źki nazivnik ovog performansu posve─çenog festivala bilo je podsje─çanje na desetu obljetnicu smrti Tomislava Gotovca aka Antonija G. Lauera, pa je i ovaj zavr┼íni program bio u cijelosti posve─çen uspomeni velikog umjetnika performansa.

Gosti zavr┼íne ve─Źeri bili su tako─Ĺer renomirani performeri Milan Bo┼żi─ç i Vlasta Delimar, a doma─ça snaga, ujedno autor programa SUFFEST-a Sa┼ía ┼Żivkovi─ç. Budu─çi da izlo┼żba ostaje otvorena do 17. listopada, tehni─Źki je posljednji dan festivala 17. listopad, ali programski je zaklju─Źen ovim doga─Ĺanjem.

Vlasta Delimar u duljem je emotivnom obra─çanju evocirala dug suradni─Źki i prijateljski put koji nju i Milana Bo┼żi─ça ve┼że uz Toma Gotovca, kao i mnoge zajedni─Źke akcije performanse koje su ostvarili. Podsjetila je na Gotov─Źevo sudjelovanje na njenom festivalu performera u ┼átaglincu, kao i na posljednju zajendi─Źku akciju u kojoj su se ona, Tom i Milan Bo┼żi─ç zajedno u jutarnjim satima pro┼íetali goli zagreba─Źkom Ilicom.

Performans Sa┼íe ┼Żivkovi─ça ‘U prah i pepeo’ djelomi─Źno je homage Gotov─Źevom davnom performansu ‘Tom ─Źita novine’, dok u zavr┼ínom crescendu ‘spaljuje’ umjetnost kojoj se suprotstavlja ‘nemo─ç’. ┼Żivkovi─ç pripada srednjoj generaciji kreativaca koji se isprva tra┼żi u prostorima postkonceptuale, dok ga istovremeno privla─Źe istupi u performans, odnosno nalazi zanimljive me─Ĺuprostore.

Performans Milana Bo┼żi─ça ‘Biggest’, proveo nas je virtualno i emotivno kroz svjetlost ┼íibica i svije─ça kroz ┼żivot i smrt Toma Gotovca. Godine ┼żivota osvjetljava kratkotrajna i varljiva svjetlost ┼íibica, dok s godinom smrt nastupa trajna i postojana svjetlost grobnih lampiona.
Doga─Ĺaj su upotpunili postav izlo┼żbe i kratki dokumentarni filmovi o ┼żivotu i pojedinim nastupima Toma Gotovca.

Doga─Ĺanje je, zbog aktualne situacije u┼żivo pratio samo manji broj poklonika, dok je cijeli program u izravnom prenosu na dru┼ítvenim mre┼żama pratilo mno┼ítvo poklonika i zainteresiranih. Ovakvi semi-virtualni doga─Ĺaji sve vi┼íe postaju svakodnevica u uvjetima ‘novog normalnog’. Napominjemo da se izlo┼żba mo┼że razgledati do 17. listopada, a tijek doga─Ĺanja od subote nave─Źer da je i dalje dostupan putem dru┼ítvenih mre┼ża na stranicama Kluba Kulture.

suffest suffest0 suffest1 suffest2 suffest3 suffest4 suffest5 suffest6 suffest7 suffest8 suffest9 suffest10 suffest11 suffest12 suffest13 suffest15 suffest16 suffest17 suffest18 suffest19 suffest20 suffest28 suffest29 suffest30 suffest31 suffest32 suffest33 suffest40

Zdenko Balog