U centru Mendoze, grada s 1,2 milijuna stanovnika na zapadu Argentine, izložena su divovska obojana jaja kojima se slavi “hrvatski Uskrs”, izvijestila je u subotu argentinska novinska agencija Télam.

Slijedeći hrvatsku tradiciju postavljanja šarenih pisanica na trgove, parkove i druge javne površine, ondje su umjetnici postavili 2,5 metra visoka jaja napravljena od stakloplastike. Njihova širina iznosi 1,6 metara.

mendoza pisanice (2)

“Ovaj prekrasni običaj, koji je s nama podijelila hrvatska zajednica, odražava ekstravagantne dimenzije”, rekla je gradska pročelnica za kulturu i turizam Nora Vicario.

Ona pisanice smatra turističkom atrakcijom za posjetitelje grada u koji su krajem 19. stoljeća dolazili talijanski, španjolski, a također i hrvatski emigranti.

Umjetnici koji su izradili divovska jaja u Mendozi sudjeluju na natječaju na kojem će predstavnici zajednice Hrvata, gradskog ureda za kulturu i turizam te lokalnog sveučilišta odabrati najbolja tri te ih nagraditi.

Argentina, u južnoj Americi, jedna je od zemalja s najvećom hrvatskom dijasporom.

mendoza pisanice (7) mendoza pisanice (6) mendoza pisanice (5) mendoza pisanice (4) mendoza pisanice (3) mendoza pisanice (1)