Večeras je u Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Križevcima, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske i Gradske knjižnice Franjo Marković,  gostovao akademik Stjepan Damjanović s predavanjem ‘Glagoljični dio hrvatske pisane tradicije’.

Bilo je riječi o više od pola tisućljeća hrvatske glagoljske pismenosti, nepravedno zanemarenom kompleksu pisane kulture koji na svim područjima, u liturgiji, civilnoj administraciji, te pomalo i književnosti prednjači na povijesnim prostorima Hrvata. Na glagoljici nastaju prvi hrvatskojezični tekstovi, poput Baščanske ploče, prvi pravni tekstovi, poput Vinodolskog zakonika, te prve liturgijske knjige.

Također, na glagoljici je tiskan hrvatski prvotisak, Misal po zakonu Rimskog dvora. Datum tiskanja ove važne knjige, 22. veljače 1483., jedan je od najvažnijih datuma hrvatske kulture, a 540 godina od toga događaja bio je ujedno i povod da se ovo predavanje održi baš sada.

Izložen je bio veći broj publikacija na glagoljici i o glagoljici, te tri važna pretiska, Misala kneza Novaka, Hrvojevog misala, te prvotiska, Misala po zakonu Rimskog dvora. U uvodu predavanja učenice 7. razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca uprizorile su jedan od najljepših biblijskih tekstova, ‘Himnu ljubavi’ iz Pavlove poslanice Korićanima.

Moderatorica je bila Martina Valec Rebić, a u ime organizatora okupljene je pozdravila predsjednica križevačkog Ogranka MH, Renata Husinec.  Publika, koja je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu, sa zanimanjem je odslušala Damjanovićevo predavanje.

damjanovic-glagoljica-01 damjanovic-glagoljica-02 damjanovic-glagoljica-03 damjanovic-glagoljica-04 damjanovic-glagoljica-05 damjanovic-glagoljica-06 damjanovic-glagoljica-07 damjanovic-glagoljica-08 damjanovic-glagoljica-09 damjanovic-glagoljica-10 damjanovic-glagoljica-11 damjanovic-glagoljica-12 damjanovic-glagoljica-13 damjanovic-glagoljica-14 damjanovic-glagoljica-15 damjanovic-glagoljica-16 damjanovic-glagoljica-17 damjanovic-glagoljica-18 damjanovic-glagoljica-19 damjanovic-glagoljica-20 damjanovic-glagoljica-21 damjanovic-glagoljica-22