U sklopu EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Koprivnica“ danas je održana konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, član Uprave građevinske tvrtke Radnik Mario Biljan, direktor Koprivničkih voda d.o.o. Zdravko Petras i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Mišel Jakšić je rekao kako zahvaljujući Hrvatskim vodama i Koprivničim vodama projekt napreduje i problemi se rješavaju u suradnji. – Glavni izvođač radova je Radnik i možemo reći da smo zadovoljni s time kako aglomeracija ide i kako izgleda. Cijeli grad je raskopan zbog aglomeracije, drugog kolosijeka pruge i trga pa ne možemo pred građanima poručiti sreću, ali kod aglomeracije je važno da smo prošli 50 posto i da ulazimo u posljednjih 50 posto realizacije.

Te brojke govore da će radovi završiti u rokovima, a u nekim fazama radova je bilo specifično i zbog cijena sirovina i materijala te zbog kašnjenja u isporuci materijala. Velike europske projekte radimo u “zanimljivim” trenucima, ali svi su pokazali da unatoč svemu mogu gurati takvu investiciju, a nama je s aspekta Gradske uprave veselje kad znamo da idemo s desecima kilometara nove vodovodne i kanalizacijske mreže prema Starigradu, Draganovcu, našim prigradskim naseljima.

Puno nam znači što ćemo zanoviti mrežu u širem centru grada, jer se ona 30-40 godina na nekim lokacijama nije mijenjala.  Kad pustimo retencijske bazene više neće biti rasprave zašto nam plavi podvožnjak kod Podravke. Tu vjerujem struci, a moram spomenuti da su s nama i naše okolne općine – poručio je Jakšić.

Mario Biljan  je rekao kako se radi s 13 ekipa na desetak mjesta. Radi se rekonstrukcija vodovodne mreže, kanalizacije, radimo i na tri retencijska bazena. Zbog rata u Ukrajini imamo problema s dobavom materijala, a ispričavam se građanima jer zbog nedolaska nekih materijala neke ulice ne završavamo. Radove ćemo završiti u roku – poručio je Biljan.

Zdravko Petras je napomneuo kako je prošlo godinu i pol od potpisivanja ugovora s Radnikom Križevci za aglomeraciju. -Potpisana su dva ugovora, jedan za obuhvat okolnih općina i jedan ugovor za Koprivnicu i okolna naselja. Ugovori iznose 363 milijuna kuna. Na pola puta smo i radovi trebaju završiti do kraja 2023. godine. Izgrađeno je nešto više od 48 kilometara kanalizacijskih cjevovoda i 19,5 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda.

Dosadašnja vrijednost izvedenih radova je 100 milijuna kuna i slijede radovi na točkastim građevinama, retencijskim bazenima i crpnim stanicama. Ti radovi nose veliku vrijednost i samo retencijski bazen Pavelinska je vrijedan 40 milijuna kuna. Projekti u općinama se najdalje otišli na području Hlebina i Sigeca te Đelekovca. Uskoro će se povećati i obujam poslova na području općine Drnje, a radovi se odvijaju na području Rasinje, Subotice Podravske – rekao je Petras i napomenuo kako je na području grada podizvoditelj tvrtka Koming.

U Kunovec Bregu su izvedeni već priključci na kanalizaciju i kroz mjesec-dva će biti spajanje novih korisnika – zaključio je.

Davor Vukmirić je uvodno čestitao Koprivnici, Koprivničkim vodama i svim akterima koji sudjeluju u projektu. -Sinergija izvođača, Radnika iz Križevaca te Kominga iz Koprivnice pokazala se izuzetno dobrom. Čestitam direktoru Petrasu i njegovom timu, jer su pripremili projekt na vrijeme i time je dobivena mogućnost da se projekt prijavi. Rokovi i kvaliteta radova neće biti upitni te uz podršku gradonačelnika Jakšića projekt će biti realiziran na najvišoj mogućoj razini. Trenutno se u Hrvatskoj provodi 60 aglomeracija – poručio je Vukmirić i dodao kako i nakon novonastalih troškova u projektima – zbog poskupljenja materijala podršku projektu je dala Vlada Andreja Plenkovića.

koprivnica-aglomeracija-01 koprivnica-aglomeracija-02 koprivnica-aglomeracija-03 koprivnica-aglomeracija-04 koprivnica-aglomeracija-05 koprivnica-aglomeracija-06 koprivnica-aglomeracija-07 koprivnica-aglomeracija-08 koprivnica-aglomeracija-09 koprivnica-aglomeracija-10 koprivnica-aglomeracija-11 koprivnica-aglomeracija-12 koprivnica-aglomeracija-13 koprivnica-aglomeracija-14 koprivnica-aglomeracija-15 koprivnica-aglomeracija-16 koprivnica-aglomeracija-18 koprivnica-aglomeracija-19 koprivnica-aglomeracija-20 koprivnica-aglomeracija-21 koprivnica-aglomeracija-22 koprivnica-aglomeracija-23 koprivnica-aglomeracija-24 koprivnica-aglomeracija-25 koprivnica-aglomeracija-26 koprivnica-aglomeracija-27 koprivnica-aglomeracija-28 koprivnica-aglomeracija-29